Regija
TKO JE VLASNIK ZELENE POVRŠINE NE ZNAJU NI MNOGI BELOMANASTIRCI

Zakorovljena livada i park na Trgu slobode - Mercatorovi
Objavljeno 31. svibnja, 2016.
Na nekada beljskoj livadi trebao se graditi hotel pa trgovački centar

BELI MANASTIR - O livadi u središtu grada mnogo je puta dosad pisano, a mnogima ni dandanas nije jasno tko je njezin vlasnik i kako je moguće da je jedna relativno velika čestica završila u rukama privatnika. Priča počinje u vrijeme kada je na čelu grada bio Ivica Buconjić, a livada, površine približno 4400 četvornih metara, bila u beljskom vlasništvu. Belje ju je, podsjetimo, nakon natječaja prodalo jednom mjesnom poduzetniku, koji je ponudio veću cijenu od grada. Od tada do danas ona je mijenjala nekoliko vlasnika. Aktualna je neko vrijeme bila priča kako će na livadi, na kojoj je prije Domovinskog rata trebao biti sagrađen beljski hotel, trgovački centar graditi Plodine. Zbog potrebe gradnje, točnije gabarita, navodno je prodan i dio parka u neposrednom susjedstvu livade. No, ispostavilo se da je, tada ili poslije, u privatnom vlasništvu završio cijeli park na Trgu slobode, sa sjevera i juga omeđen Nazorovom, odnosno Tuđmanovom ulicom, koji se prostire na 3500 četvornih metara. Saznali smo to tražeći odgovor na pitanje zašto već mjesecima tamo korov nesmetano raste pa je na pojedinim mjestima viši od metra. I to u užem gradskom središtu!

- Riječ je o privatnoj površini koju Baranjska čistoća ne održava - odgovorio je na naš upit o džungli usred grada dogradonačelnik Marko Bogatić, napominjući kako su vlasniku čestice poslali dopis da uredi površinu. U protivnom, ističe, pokosit će je Baranjska čistoća i posao naplatiti po tržišnoj cijeni.

Čini se da su i gradski oci bili iznenađeni kada su saznali da je gotovo 8000 “kvadrata” u vlasništvu Mercatora. Jedan od vlasnika “gradskog zelenila”, kada je stupio u posjed cijele čestice, prodao ju je tvrtki koja je tada bila u vlasništvu slovenskog trgovačkog diva. Kasnije je čestica jednostavno prešla u Mercatorovo vlasništvo. Neslužbene informacije govore kako je prije nekoliko godina bilo pregovora između predstavnika Mercatorove tvrtke i Grada Belog Manastira, ali pregovore nije obavljao gradonačelnik Ivan Doboš.

- Nikada nisam razgovarao ni s kim iz Mercatora niti iz tvrtke u njegovu vlasništvu, a tko je pregovarao, ne znam. Sjećam se samo da smo prije nekoliko godina, zbog potrebe održavanja manifestacije Jesen u Baranji, razgovarali s tvrtkom Bijelić company koja je tada imala u vlasništvu livadu - kaže Doboš, naglašavajući kako je i on bio iznenađen kada je čuo cijelu priču.

Premda “dobro obaviješteni” i nadalje tvrde da bi na tom mjestu trebao niknuti trgovački centar, Doboš o tome nema informaciju. U svakom slučaju, što god da tamo bude, bit će bolje nego da cijela površina u gradskom središtu izgleda kao sada, zaključuje gradonačelnik.

Na upit vlasnicima zemljišta o tome znaju li za svoju obvezu i kada će korov biti pokošen do zaključenja lista nije stigao odgovor.

Ivica GETTO
Sve je bolje od komaraca i zmija

“Na što ovo sliči, to može biti samo kod nas! Neka bilo što sagrade, samo da se park ne pretvori u leglo komaraca i zmija”, komentirao je jedan Belomanastirac. “Htio - ne htio, Ivica Todorić postao je vlasnik i svega 'usputnog' što je Belje imalo prije nego što ga je kupio, a ispostavilo se da sada ima i gradske parkove”, jedan je od komentara koji smo dobili.

Svojedobno je gotovo

8000

“kvadrata” prešlo u vlasništvo Mercatora

Najčitanije iz rubrike