Crna kronika
TRAGEDIJA U GRADIŠTU

U izgorjeloj kuhinji pronađeno karbonizirano tijelo muškarca
Objavljeno 30. svibnja, 2016.
U prostoriji u kojoj je pronađeno tijelo doslovce je sve izgorjelo

GRADIŠTE - Nesretni 55-godišnji Gradištanac smrtno je stradao u požaru koji je u noći između petka i subote, pola sata nakon ponoći, izbio u obiteljskoj kući u Ulici Vladimira Nazora u Gradištu.

Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradište. Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su da je očevidom utvrđeno kako je požar izbio u kuhinji, uslijed nepažljivog korištenja toplinske energije.

Očevici kažu da je prizor koji ih je dočekao na požarištu bio stravičan. U prostoriji je doslovce sve izgorjelo, tako da je bilo gotovo nemoguće utvrditi uzrok požara. Pronađeno tijelo izgorjelo je do neprepoznatljivosti i prevezeno je na Odjel patologije Opće županijske bolnice Vukovar gdje će biti napravljena obdukcija. Iako se s vrlo velikom, gotovo stopostotnom sigurnošću pretpostavlja o kome je riječ, ali da zbog karboniziranosti tijela njegov identitet nije mogla potvrditi ni najbliža rodbina, službena identifikacija, kako doznajemo, morat će se obaviti analizom DNK kako bi se otklonila i najmanja mogućnost da je riječ o nekoj drugoj osobi.

Inače, muškarac za kojeg se pretpostavlja da je izgorio u požaru u kući je živio sam i liječeni je duševni bolesnik. Navodno mu se, kako doznajemo, nedavno već dogodilo da je zaspao s cigaretom, ali je, srećom, osjetio da nešto gori i uspio je na vrijeme reagirati i spriječiti požar. Ovaj put mu, nažalost, spasa nije bilo.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ/Sandra LACIĆ
OZLIJEĐENA 74-GODIŠNJAKINJA

U Osijeku je u petak oko 13 sati u požaru ozlijeđena 74-godišnjakinja. U Strossmajerovoj ulici došlo je do požara u kuhinji jer se zapalilo ulje kada je žena pripremala ručak. Vatra se proširila na kuhinjsku napu, ventilacijske cijevi i dio kuhinjskog elementa. Vatru su ugasili pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka, a ozlijeđena 74-godišnjakinja je prevezena u Klinički bolnički centar Osijek, gdje su joj konstatirane lakše ozlijede. Šteta nastala požarom iznosi nekoliko tisuća kuna.

NE GASITE VODOM

Osječki profesionalni vatrogasci upozoravaju građane da budu oprezni s uljem i mastima, jer ako takav požar bukne, temperatura se vrlo brzo penje i do 700 stupnjeva. Mnogi instinktivno reagiraju te požar ulja i masti pokušaju gasiti najraširenijim i najdostupnijim vatrogasnim sredstvom – vodom. No, time dolazi do eksplozije, pri čemu plamen može dosegnuti i do tri metra visine, što dovodi do širenja požara na čitav prostor. “Zbog iznimne topline, voda gotovo trenutačno ispari povećavajući pritom volumen vode (pare) do 1700 puta. Nagla promjena iz tekućeg u plinovito stanje stoga je popraćena eksplozivnim izgaranjem koje sadrži sitne vruće kapljice ulja te dovodi do ozbiljnih opeklina kod osoba koje su požar pokušale ugasiti vodom”, dodaju iz JPVP-a Osijek.

Prije 10-ak dana, dolijevajući vodu u vrelo ulje, požar je izazvala 26-godišnjakinja u Vladislavcima. Srećom, djevojka u požaru nije bila ozlijeđena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike