Regija
SKRB NAKON 18. GODINE

Zaklada Put pomoći će
mladima nakon napuštanja
udomiteljskog sustava
Objavljeno 30. svibnja, 2016.
Planirano je da Zaklada rad počne do kraja ove godine

BELI MANASTIR - Do kraja ove godine rad će početi zaklada Put, jedna od rijetkih u Hrvatskoj čiji će zadatak biti skrb o djeci koja izlaze iz udomiteljskog sustava nakon navršene 18. godine, odnosno završetka školovanja. Između završetka školovanja, naime, i osamostaljenja djece, nastaje “zrakoprazni” prostor. Ideja o osnivanju nove zaklade rođena je u udruzi P.G.D.I., koja je partnere i suradnike našla u osječkoj zakladi Slagalica te zagrebačkom ODRAZ-u (održivi razvoj zajednice). Odvija se kroz projekt Povjerenje u lokalnu filantropiju, koji, u sklopu programa IPA 2012, provode Slagalica i partnerske udruge P.G.D.I. i Odraz. Financiran je potporom EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade RH.

- Imajući u vidu da smo po broju udomljene djece pri samom vrhu u Hrvatskoj, počeli smo razmišljati kako tim mladim ljudima pomoći nakon što iziđu iz udomiteljskog sustava, budući da se rijetko tko od njih vraća svojim biološkim obiteljima - kaže Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I.-ja. Naglašava kako je težak put do njihovog osamostaljivanja te im treba pomoći i omogućiti im ostanak u Baranji iz koje sve više ljudi odlazi. Kaže, također, da će do kraja godine, kada zaklada bude počela rad, precizirati načine na koje mogu pomoći kako bi bivša udomljena djeca mogla, primjerice, plaćati stan, kupiti namještaj, studirati i slično.

- Bit će osnovan odbor koji će odlučiti o aktivnostima zaklade, a nadamo se da će aktivnosti biti prepoznate i u lokalnoj zajednici - ističe Alagić.

A da se budućoj zakladi ne mora pomoći samo novčano, nego znanjem, odnosno radom, poručila je predstavnica Slagalice Julijana Tešija.

Inače, na području Baranje u ovom je trenutku 70-ak udomljene djece, od kojih desetak ove godine završavaju sa srednjošloskim obrazovanjem. Jedna od njih je 20-godišnja Katarina Đak Skeledžija, koja je u Belom Manastiru udomljena već 13 godina.

- Želja mi je upisati fakultet. Još uvijek ne znam gdje ću živjeti. Željela bih se osamostaliti, ali kada i kako, vidjet ćemo - kaže, napominjući kako će nova zaklada sigurno mnogo značiti njezinim vršnjacima koji napuštaju udomiteljski sustav.

Kako bi predstavili cijeli projekt i počeli prikupljati novac za zakladnu imovinu zaklade u osnivanju, P.G.D.I. je tijekom vikenda organizirao druženje učenika triju razreda belomanastirske osnovne škole, njihovih učitelja i roditelja, skrbnika, udomljene djece i mladih s područja grada, obilježavajući ujedno Međunarodni dan obitelji. Sličnih druženja i događanja s istim ciljem bit će još. Jedno je, primjerice, planirano za srpanj, pod nazivom DARko, a obuhvatit će igre za učenike i učenice srednjih škola u Belom Manastiru, odnosno mlade.

Druženju s P.G.D.I.-jem i Slagalicom u Lovačkom domu nazočni su bili gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš i njegov zamjenik Predrag Stojanović. Doboš je naglasio kako je Grad već uključen u aktivnosti oko osnivanja nove zaklade te kako će nastaviti aktivno pomagati njen rad jer u njoj vidi partnera za razvoj grada, ali i Baranje.

Ivica GETTO
NAZIV I SLOGAN SMISLILI ŠTIĆENICI

Naziv i slogan zaklade “Sigurnim koracima u budućnost”, osmislili su oni kojima je ona namijenjena - mladi iz udomiteljskih obitelji koji su uključeni u rad udruge P.G.D.I. U kreativnom procesu pomogao im je Marko Jovanovac, mladi i nagrađivani dizajner iz Osijeka. Važno je istaknuti kako P.G.D.I. već godinama radi s udomljenom djecom organizirajući im pritom razne edukativne, psihološke i zabavne radionice. Osnivanje zaklade pozdravio je i Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb.

Bit će osnovan odbor koji će odlučiti o aktivnostima zaklade

70

je udomljene djece na području Baranje, od kojih približno

10

ove godine završava sa srednjoškolskim obrazovanjem

Kad iziđu iz udomiteljskog sustava rijetko se tko od njih vraća svojim biološkim obiteljima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike