Regija
BRANITELJ DARIO ZAHORAI PREDSTAVIO PRVU KNJIGU

“U raljama PTSP-a” – poezijom protiv trauma iz ratne 1991.
Objavljeno 30. svibnja, 2016.

Vezani članci

I U POŽEŠTINI OBILJEŽEN DAN ORUŽANIH SNAGA RH

Sudionici prvog postrojavanja u Kranjčevićevoj kod Neferovića

LIPOVAC

24 godine od razmjene logoraša

VINKOVCI –“U raljama PTSP-a” – naziv je to prve knjige hrvatskog branitelja Darija Zahoraija, koju je protekog vikenda predstavio u svom gradu, Vinkovcima.

– Pjesnik nisam bio do svoje 50. godine, a onda sam prvu pjesmu napisao u studenome 2014., u Klinici za psihijatriju Vrapče, gdje sam triput boravio. Tinjao je u meni dva destljeća osjećaj da je vrijeme stalo 1991. godine i to me ponukalo da napištem prvu pjesmu “Vrijeme stade”. I onda je krenula lavina. Pisao sam kompulzivno, brzo je nastalo 20-ak pjesama, sve na tematiku proživljenih trauma i time kako se u današnjici, s obitelji, nosim s time – opisao je Zahorai.

Pred vinkovčkom je publikom na promociji u gradskoj vijećnici grada Vinkovaca, priznao i da pišući pjesme osjeti olakšanje, jer istisne iz sebe bol i pjesničko izražavanje postao mu je slučajno otkriven oblik terapije. Dodat će da su na sličan način, kroz pisanje, crtanje ili kakav rad rukama, i mnogi drugi branitelji oboljeli od PTSP-a pronašli način kanaliziranja tmurnih sjećanja iz doba rata. Zahorai je otkrio da je u pripremi već i druga njegova zbirka pjesama, ponešto ipak vedrijeg tona.

Inače, 52-godišnji se autor 16 godina liječi od kroničnog PTSP-a. Prema riječima urednice knjige Ivane Petričević, Zahorai se “usudio progovoriti o vlastitim traumama”.

– Poetskim se krikom Dario Zahorai borio protiv depresije, jer sve njegove pjesme proizišle su iz trenutaka velike životne muke i boli. Zbirka donosi pjesnički diskurs gdje autor propitkuje zapravo svoja životna iskustva, a u svrhu terapeutskog djelovanja – rekla je urednica, dodavši kako su sve pjesme vezane “uz unutarnje proživljanje jednog sudionika Domovinskog rata”.

– To je i urlik, i bijeg od rata, pjesme koje govore o ratu, poraću, liječenju u bolnici Vrapče, stihova punih negativnih emocija, što je sve rezultiralo kvalitetnom zbirkom pjesama – navela je Petričević, dodavši da, suprotno vjerovanju, u suvremenoj hrvatskoj književnosti nema mnogo pjesama ratne tematike iz pera autora koji su to proživjeli.

– U njegovim se pjesama zrcale osjećaji jada, tuge, patnje i boli. Zahorai progovora o beznađu i strahu, ali i težnji za bolji pogled na budućnost. Pritom je obitelj njegova velika snaga – dometnula je, opisavši kako se Dario Zahorai odlučio za rimu, ne pišući uvijek standardnim redoslijedom riječi, nazvavši ga stoga “poetom ludensom”, pjesnikom koji se u svojim metaforičkim pjesmama igra riječima i poznaje “alat”, stilska izražajna sredstva. Mnogi, sa sličnim iskustvom, prepoznat će se u pjesmama Zahoraia - zaključila je urednica, u uvjerenju da će knjiga naći put do publike.

Inače, Zahorai je i na Festivalu domoljubne poezije u Vukovaru bio među 10 autora s najboljim pjesmama. Knjigu je izdala vinkovačka “Privlačica”, u 500 primjeraka, a promociju su, pjesmom i recitalima, upotpunile članice Vinkovci, dok je za kraj autor sa sinom Sebastijanom i zapjevao uz gitaru. Sanja Butigan

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike