Regija
20 GODINA KOMUNALNOG PODUZEĆA JUNAKOVCI U SEMELJCIMA

Smeće odvoze četiri puta mjesečno za 30,49 kuna
Objavljeno 30. svibnja, 2016.
Junakovci održavaju više od 51 hektara zelene površine

SEMELJCI – Iako ni općinu Semeljci, koja obuhvaća pet naselja - istoimeno selo, te Koritnu, Kešince, Vrbicu i Mrzović - nije mimoišao val odlaska mladih, kad dođete na taj istok Đakovštine, ne može vas ne zadiviti čistoća i briga o okolišu te svi uvjeti za život dostojan stoljeća u kojem živimo. Uvelike tome pridonosi tamošnje komunalno poduzeće koje djeluje već punih 20 godina - Junakovci. Općina Semeljci, kako pojašnjava dugogodišnji direktor društva, Ivica Mihaljević, bila je pionir u ovom poslu, a slijedile su je i ostale. Kada su se osnovali, uposlili su sedmero ljudi, danas ih je 11 stalno zaposlenih te šest sezonskih u vrijeme košenja trave. Održavaju više od 51 hektara zelene površine. Unatoč tome što imaju četiri različite kante i isto toliko odvoza smeća mjesečno, cijena usluge iznosi 30,49 kn s PDV-om.

- Poduzeće je osnovano 1995. godine, ali je počelo raditi 1996., u ožujku. Tada je načelnik bio Mirko Ervačić, a s ondašnjim Poglavarstvom uvidio je problem divljih deponija, posebice nakon završetka rata i osnivanja nove općine - pojašnjava Mihaljević.

Plinska mreža u tri mjeseca

Uz groblja i parkove, poduzeće je u startu počelo održavati i druge javne površine, obavljati pogrebne usluge itd. Uvidjelo se tijekom vremena da je ova inicijativa bila pun pogodak pa su tako sanirana čak 23 divlja deponija, a već '97. počela je izgradnja plinske mreže na području cijele općine Semeljci, čiji je nositelj radova bilo komunalno poduzeće Junakovci. Zajedno s kooperantima, u tri mjeseca izvedeni su radovi na plinskoj mreži, postavljene su cijevi do svih kuća u svim općinskim naseljima. Mihaljević će danas reći kako je to jedan od prvih velikih poslova gdje su se pokazali.

- Odvoz smeća obavljamo redovito, u novije vrijeme smo krenuli i s odvojenim prikupljanjem otpada, odnosno razdvajanjem na kućnom pragu. U suradnji s Općinom podijelili smo svim domaćinstvima četiri kante - kaže Mihaljević, dodajući kako su mještani to izuzetno dobro prihvatili te da se svaki tjedan u mjesecu odvozi druga kanta. Spomenuta cijena odvoza smeća, kaže Mihaljević, nije se mijenjala od 1996. godine, osim PDV-a koji se povećavao. Smeće se do 2002. godine odlagalo na deponij Stare ciglane, u Semeljcima, koji je danas saniran uz pomoć Općine i sredstava iz fondova, a smeće se odlaže na deponij u Koritni.

Deponij se puni do 2018.

I taj deponij u Koritni danas je saniran, napravljena je nova kaseta za odlaganje novog otpada u koju, kaže Mihaljević, mogu odlagati smeće sve do 2018. godine, s mogućnošću dogradnje nove kasete. Izgrađeno je i reciklažno dvorište u kome je postavljeno 20 različitih vrsta kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada.

- Tako se približavamo onome što Europa traži - kaže Mihaljević.

Društvo obavlja i pokope pa su u svima naseljima gradili grobnice, betonirali staze, priključili vodu iz sustava vodovodne mreže, sagrađene su četiri nove kuće oproštaja, potpuno jednake, ukupno vrijedne pet milijuna kuna, jedino je u Semeljcima već postojala adekvatna. Uređene su i asfaltirane sve nerazvrstane ceste na području općine.

Komunalno društvo uređivalo je i centre naselja, poput izgradnje kružnog toka u Semeljcima, uređenje centra Koritne, te u drugim naseljima. Mihaljević ističe kako Junakovci, upravo onako kako to čini Općina Semeljci, vodi ravnomjernu brigu o svim općinskim naseljima. Društvo raspolaže svom potrebnom mehanizacijom, a namjera je, kaže Mihaljević, ulagati u novu, jer nije jednostavno održavati čak 51 hektar površine.

Maja MUŠKIĆ
Junakovci – staro selo kojeg više nema

- Kada se osnivalo komunalno poduzeće, razmišljalo se kakvo će mu ime dati. Bilo je jednostavnih rješenja poput Komunalac, Komunalno Semeljci... Mislim da je naša ondašnja pročelnica Mara Doko rekla za ime starog naselja iz vremena od prije Turaka. Junakovci su bili negdje između Semeljaca i Forkuševaca, a Turci su ga zapalili i potjerali stanovništvo istočnije, gdje su danas Semeljci - kaže Mihaljević.

11

je stalno zaposlenih te

6

sezonskih radnika u vrijeme košenja trave

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike