Osijek
GODIŠNJA PRODUKCIJA DRAMSKOG STUDIJA ZA SREDNJOŠKOLCE DKO-A

Predstava za sve zanesenjake, ljude s dušom koja se smiješi
Objavljeno 29. svibnja, 2016.

- Pohvala ludosti... doista nam treba zemlja bez straha, zemlja gdje je biti različit i drugačiji bogatstvo, a ne nešto loše. Uživala sam gledajući predstavu i ta nasmijana mlada lica, raspjevana i rasplesana i na trenutak odlutala na neko bolje mjesto gdje je sreća svakodnevica. Velika hvala od sveg srca - osvanulo je na facebook-profilu Arete Ćurković, voditeljice Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, nakon premijerne izvedbe pod nazivom “Pohvala ludosti”.

Režiju, izbor glazbe, kostima i uređenje scene potpisuje Areta Ćurković, asistentica je Marta Mekovec de Carvalho, scenski pokret Maja Huber, autori tekstova pjesama su polaznici Studija, a uglazbili su ih Fran Grljušić i Franko Cebić.

- Družeći se ovu našu prvu zajedničku sezonu, osim glume i improvizacijskih etida, raznih vježbi i luckastih zadataka, mnogo smo razgovarali. Djeca imaju potrebu da ih se čuje. Imaju se potrebu “osloboditi”, pobjeći pa makar to bilo samo dva sata na pozornicu kazališta. Prvi dio predstave nastao je iz vođenih improvizacija i fragmentarno prikazuje i priča o njihovim promišljanjima, njima samima, onom što ih muči, onom što ih tjera da propitkuju. U tom smo se dijelu bavili autentičnom, prirodnom, na neki način dokumentarističkom glumom koja se kroz zajednički napravljen song o nekoj boljoj sutrazemlji pretače u igrani dio gdje ambiciozni menadžeri velike korporacije žele ukrasti recept za savršen eliksir od kupusa. Lahanci iz Lahanije su zaštitnici eliksira. Oni su složni, veseli, nasmijani, raspjevani i stoga u našem standardnom svijetu luckasti jer ponekad ljudima koji ne vide ljepotu u njihovim pobrojenim vrlinama oni ih ružno i tužno smatraju ludima. Mi, suprotno tomu, pohvaljujemo ludost i namjenjujemo ovu predstavu svim zanesenjacima, ljudima s dušom koja se smiješi i, naravno, ludosti da budu svoji - napomenula je Areta Ćurković. N.Vekić

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike