Osijek
MALA ČEŠKA ZAJEDNICA U OSIJEKU IMA BOGATU POVIJEST

Prvi stručnjaci i direktori šećerane došli su iz Češke
Objavljeno 30. svibnja, 2016.

U Osijeku i okolici živi mala, ali vrijedna zajednica pripadnika češke nacionalne manjine.

Ukupno ih je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji stotinjak, prema popisu stanovništva 2001. godine. Zbog potrebe da aktivno pridonesu njegovanju češkog jezika i kulture, osnovali su 2014. godine udrugu Češka beseda, a bogatstvo svoje kulture i gastronomije pokazali su nedavno, organizirajući manifestaciju pod nazivom Dan češke kulture u Osijeku.

Tom prigodom Vlasta Šabić, dopredsjednica Češke besede Osijek i kustosica u Muzeju Slavonije, ispričala nam je zanimljivu povijest Čeha u Osijeku.

- Nazočnost Čeha u Osijeku krajem 19. i početkom 20. stoljeća veže se uz gospodarski i industrijski razvoj. Česi su odigrali važnu ulogu u razvoju šećeranske industrije u Slavoniji, od uzgoja repe do razvoja šećerane. Prvo stručno osoblje i direktori u osječkoj šećerani angažirani su iz Češke. Česi okupljeni oko šećerane u Donjem gradu osnivaju 1913. svoju udrugu. Postojala je i češka škola, knjižnica, lutkarsko kazalište. Godine 1911. Česi su osnovali svoje društvo i u Gornjem gradu, a predsjednik je bio poznati osječki arhitekt, Čeh Antun Slaviček. Njegovo su djelo neki od bisera secesijske arhitekture u Osijeku - kaže dopredsjednica Šabić.

U Osijeku je 1921. godine osnovan Čehoslovački savez, preteča današnjeg Saveza Čeha. To znači da Savez Čeha u Hrvatskoj ove godine obilježava 95. obljetnicu upravo zahvaljujući Osijeku.

- Osim u gospodarstvu, Česi su bili prisutni i u kulturi, osobito u glazbi. Mnogi doseljeni Česi završili su praški konzervatorij. Jedan Čeh je primjerice bio zborovođa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, drugi u Hrvatskom pjevačkom društvu Lipa. Obojica su predavali glazbenu kulturu na školama u Osijeku, a bili su i orguljaši u crkvama u Tvrđi i u Donjem gradu - priča naša sugovornica.

I još jedna zanimljivost: Osijekom voze od 1926. godine, od samih početaka električnog tramvaja, češka vozila marke Škoda, a od 1967. tramvaj marke Tatra, također iz Češke.

Današnji članovi Češke besede Osijek imaju drugačije životne putove od onih prije stotinu godina, koji ilustriraju tadašnji nagli razvoj i prosperitet. Današnji Česi potječu uglavnom iz čeških obitelji iz daruvarskog kraja.

V. Latinović

POZNATI OSJEČANI ČEŠKOG PODRIJETLA

I otac hrvatske književnice Jagode Truhelke, Antun, bio je učitelj, orguljaš i prvi zborovođa HPD Lipa. Truhelka je, kao i mnogi osječki Česi, doselio iz Češke. Hugo Sedláček djelovao je u Osijeku i Vukovaru te surađivao je s muzikologom Franjom Kuhačem. Dekorativni slikar Antun Erben izradio je stropne dekoracije u HNK-u i prvu kazališnu zavjesu koja se sastojala od šest slika, no nije sačuvana. Poznati nobelovac Lavoslav Ružička također je Čeh, dok je tvornica Čeha Tomaša Bate u Borovu, kao i ona u češkom gradu Zlinu, imala uzorno naselje.

Najčitanije iz rubrike