Kultura
ZAVRŠIO 24. MEĐUNARODNI FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA

Grand Prix poljskom filmu “Wojtek”
Objavljeno 30. svibnja, 2016.

POŽEGA – Na 24. međunarodni festival jednominutnih filmova u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega ove je godine pristiglo 419 filmova iz 47 zemalja. Dosad je kroz ovih gotovo četvrt stoljeća festivala pristiglo 6000 filmova iz 80 zemalja sa svih kontinenata.

- Zadovoljni smo kada se na festival odazove toliko puno autora i pošalju puno filmova. Drugim festivalima je možda lakše jer ovdje radiš film samo za ovaj festival. Dosadašnjih godina posjetitelji su glasali, mogu reći malo navijački, pa su više glasovali za domaće filmove, onako lokalpatriotski. Tijekom godina dobro su se isprofilirali jer naš festival ima stalnu publiku koja ima dobar osjećaj što je to u toj minuti dobro. Ove se godine poklopilo da su i nagradu stručnog žirija potvrdili i posjetitelji – ističe prof. Željko Balog, predsjednik Udruge GFR Film-Video. Ove je godine najviše žanrovski ujednačen broj filmova, a na festivalu se pojavilo i najviše autora, iz čak 12 zemalja.

Tako je ovogodišnji Grand Prix prema ocjeni stručnog žirija (Ignacio F. Rodó iz Španjolske, Paweł Łęski iz Poljske, koja je ove godine bila i partner festivala, Dario Lonjak, Zvonimir Karakatić i Dario Juričan iz Hrvatske) osvojio poljski film “Wojtek” koji je također osvojio i najviše glasova publike. Zlatna plaketa pripala je islandskom filmu “Breathe”, srebrna britanskom “Forrest gump in one minute, in one take”, a brončana ruskom “Speedrun – Star wars”. Posebna nagrada UNICA-e za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je indijskom filmu “Colors”.

Juričan je ocijenio da je forma filma od jedne minute jako nezgodna te je vrlo teško napraviti dobru priču i sve smjestiti u jednu minutu. No to je prostor za dokazivanje i izbijanje kreacije u autorima.

- Festival je fantastičan. Prvi put sam u Požegi i moji dojmovi su odlični, jako smo lijepo primljeni, ovaj grad je prelijep. Film sam napravio prije dvije godine, no dosad ga nisam imao prigodu pokazati publici. Ova nagrada mi puno znači i nadam se da ću doći i sljedeće godine. Hrvatska sada zauzima posebno mjesto u mom srcu - rekao je dobitnik Zlatne plakete Erlendur Sveinsson iz Islanda.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike