Kultura
PREMIJERA U GK JOZA IVAKIĆ

Čarobni kolač oduševio najmlađe Vinkovčane
Objavljeno 28. svibnja, 2016.

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu "Joza Ivakić"  odigran je odličan mjuzikl za djecu "Čarobni kolač" koji je nastao u koprodukciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka i vinkovačkog kazališta, a sama predstava oduševila je djecu.

Predstava je to nastala po tekstu nagrađivane spisateljice Kristine Gavran, a u režiji Frane Marije Vranković za koju je autorsku glazbu napravila skupina mladih glazbenika predvođena opernim pjevačem Lukom Ivošom. Scenografkinja predstave je Marta Crnobrnja, a kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj.

Vesela je to predstava za djecu u kojoj slastičarka Pralina (Mia Krajcar) i njezine raspjevane pomoćnice Jagoda (Antonia Šašo) i Višnja (Martina Stjepanović)  pripremaju kolače za proslavu Dana smijeha. Pripreme za proslavu poremetit će čarobnjak Lavinije (Vladimir Andrić), koji želi postati slavan poput svojih baka i prabaka te takopostati najbolji čarobnjak na svijetu. Lavinije odluči napraviti keksiće svađalice i kolačiće ljutiće kako se više nitko ne bi mogao smijati. Uspješnu čaroliju isproba na svom vjernom mačku Mrkonji (Ivan Pokupić). Kad se uvjeri da čarolija djeluje, njegov plan je spreman te kreće u akciju kako bi keksićima posvađao prvo Jagodu i Višnju, a zatim i sve stanovnike grada te Dan smijeha pretvorio u Dan svađanja.

-Iznimno sam zadovoljna, jer sam mogla raditi tekst kojeg želim raditi od svoje treće godine fakulteta.Kad mi je Kristina Gavran dala prvi put tekst na čitanje tražila sam kazalište koje će prepoznati taj tekst i dat mu priliku da ga radim.Gradsko kazalište ''Joza Ivakić'' prepoznalo je taj tekst kao dobar i okupila sam ekipu ljudi.U planu je bilo napraviti još više songova, no na kraju smo se odlučili ipak za osam songova.Radili smo na predstavi gotovo mjesec i pol dana što je bila privilegija, jer se predstave za djecu rade nažalost samo dva tjedna.Predstava je namijenjena za niže razrede osnovne škole, no mogu je pogledati i odrasli.Poruka ove predstave je dvojaka, s jedne strane da ako čovjek nema prijatelja, naginje k zlu, da postaje zao, a s druge strane da je svatko od nas poseban u nečemu i da mi trebamo otkriti ono u čemu smo posebni i to njegovati, istaknula je Frana Marija Vranković, redateljica predstave.

Nakon premijere u Vinkovcima predstava će imati premijeru i u koproducentskom kazalištu, Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, 23. rujna.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike