Novosti
UNATOČ POTRESIMA U VLASTI

HDZ i SDP vrlo blizu dogovora o deset novih ustavnih sudaca
Objavljeno 27. svibnja, 2016.
Ustavni sud vjerojatno će biti popunjen u roku

Vezani članci

ZAVRŠENI RAZGOVORI S KANDIDATIMA

Konačna odluka o ustavnim sucima donijet će se 3. lipnja

Približavanjem 7. lipnja, kada istječe već produljeni mandat za još četvero sudaca Ustavnog suda, ponovno je aktualizirano važno pitanje popune toga suda bez koje on ostaje bez natpolovične većine i mogućnosti donošenja odluka. Točnije, ne izabere li Sabor do 7. lipnja ni jednog suca, rad Ustavnog suda bit će blokiran, a kako taj sud u konačnici verificira jesu li neki izbori održani u skladu s Ustavom i zakonom na temelju konačnih i službenih rezultata u izvješću DIP-a, osječki ustavnopravni stručnjak Mato Palić upozorava da u tom slučaju ne bismo imali tijelo čija će “biti zadnja” i koje će reći: “Tako je”. A to se događa upravo u vrijeme kada se u medijima iznova spominje i mogućnost izvanrednih izbora kao jedan od mogućih načina rješenja poteškoća vladajućih.

- To je golem problem. A drugi je što ste se dosad, kada se zbog povrede izbornog prava obratite DIP-u, na njihovu odluku mogli žaliti Ustavnom sudu, a to se neće moći ako suci ne budu izabrani. Stoga parlament treba pokazati da je svjestan odgovornosti i situacije u kojoj se nalazi jer bez Ustavnog suda gubite raster demokratske države zato što ne možete kvalitetno razraditi načelo diobe vlasti - zaključuje Palić.

U tom smislu već su obavljeni sastanci dviju najvećih grupacija u Saboru, u ponedjeljak bi se trebao održati završni dogovor o imenima, a u utorak se održati sjednica Odbora za Ustav na kojoj bi se popis novih deset sudaca trebao službeno usuglasiti i Saboru predložiti kandidate. Naime, Sabor će u istoj rundi raspisati natječaj i za nasljednike još troje sudaca kojima je upravo istekao mandat (s mogućnošću produljenja šest mjeseci). Iz razgovora s predstavnicima najjačih grupacija doznajemo da manjih nepoznanica još ima.

- Mislim da je obveza svih nas u politici prestati razmišljati o partikularnim interesima i donijeti odluke koje su dobre za društvo u cjelini. U ovom trenutku je takva odluka da izaberemo puni sastav Ustavnog suda kako bi ta institucija mogla nesmetano funkcionirati. Oni koji predlažu da izaberemo samo nužna četiri suca trebali bi imati u vidu činjenicu da još trojici sudaca prestaje mandat. Pa bismo se kroz nekoliko mjeseci opet našli u situaciji kakvu imamo danas. Stoga je jedino ispravno izabrati puni sastav - kaže Peđa Grbin (SDP), potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Na pitanje ima li spornih kandidata među onima koje dvije strane predlažu, kaže da ima onih o kojima treba raspravljati. “Ima i onih za koje mogu unaprijed reći da na njih ne možemo pristati, kao što je Željko Olujić, pogotovo nakon svega što je izgovorio na račun Vesne Pusić”, ističe Grbin. Dodaje kako ima i onih koji ni biografijama, ni odgovorima koje su dali na njihova pitanja ne udovoljavaju izboru na tu funkciju. Ipak, vjeruje da će početkom sljedećeg tjedna zajednički doći do 10 osoba koje mogu biti suci Ustavnog suda. Sličan stav potvrdio nam je i jedan od članova toga odbora iz redova HDZ-a, također istaknuvši kako zna da su se razgovori vodili u pravcu da se izabere svih deset sudaca.I.Bošnjak

MATO PALIĆ

ustavnopravni stručnjak

Uvjeren sam 90 posto da će sve proći u redu

Palić potvrđuje kako ima i ideja da se neke pravne norme oko Ustavnog suda dotjeraju kada sve ovo završi, ali ističe da prije svega treba izabrati suce jer je to sada najvažnije. “Dogovor oko sastava Ustavnog suda jedino je što je u ovom trenutku prihvatljivo i normalno. Izbor sudaca Ustavnog suda ne bi trebalo vezati ni uz što drugo, to treba biti izvan svih napetosti, podjela u društvu i između blokova velikih političkih stranaka. Uvjeren sam 90 posto da će sve proći u redu, ali to očito nećemo znati do početka lipnja, kada o tome treba odlučivati Hrvatski sabor”, zaključuje Palić. On očekuje da će se održati stabilnost toga suda bez obzira na napetu političku situaciju u odnosima HDZ-a kao najveće stranke Domoljubne koalicije i Mosta, njegova partnera u kreiranju većine.

Peđa Grbin

SDP

Ima i onih za koje mogu unaprijed reći da na njih ne možemo pristati, kao što je Željko Olujić