Osijek
ČETVRTU GODINU NIKOLA FALLER “KOSIO” JE TRAVU U OSJEČKIM PARKOVIMA

Projekt “Četiri godišnja doba”: Više od 200 metara crteža od trave
Objavljeno 27. svibnja, 2016.
Ove je godine Faller sam uzeo kosilicu u svoje ruke i obavio košnju

Proljeće je u punom zamahu, a to za osječkog akademskog umjetnika Nikolu Fallera znači sljedeće: došlo je vrijeme za košnju trave u osječkim parkovima.

Nakon cijeloga tjedna pravog fizičkog rada, u kojem - moglo bi se nekomu učiniti - nema nimalo umjetnosti jer mjerka, odmjerava, premjerava, gura kosilicu po travnjaku, penje se na drvo... Nikola je jučer u Drvengradu u Perivoju kralja Tomislava svečano okončao četvrti po redu proljetni, travnati dio svog višegodišnjeg urbanog land art projekta - “Četiri godišnja doba”.

Na ovoj lokaciji kod Drvengrada već je prošle godine prezentirao svoju umjetnost 'šišanja' trave, a ove se proširio na travnjak oko Državnog arhiva. Što više, to bolje - Nikolin je odgovor na to koliki mu travnjak treba. Nije baš siguran koliko je četvornih metara zahvatio, no u pitanju su tisuće, uvjeren je. U suprotnom bi ti radovi iz zraka, kada ih snima dron, izgledali prilično sićušni.

Prethodnih je godina Nikoli ususret izlazila tvrtka Unikom, čiji su djelatnici prema Nikolinim uputama kosili travu. Ove je godine Faller sam uzeo kosilicu u svoje ruke i obavio košnju.

A na travi je Nikola opet malo 'crtao' hijeroglife, jedan ženski portret (kroz smiješak je priznao da je imao model, ali da je dosta toga i 'iz glave'), potom jednog velikog zelenog diva i jednu vedutu Tvrđe. Na livadi uz II. gimnaziju (jezičnu) ispisao je abecedu.

Službenim se biciklom na teren dovezao i dogradonačelnik Vladimir Ham. Na košnju je, rekao je kroz smijeh, zakasnio, ali je došao Nikoli i njegovu projektu “Četiri godišnja doba”, koji Grad financijski uvijek pomogne, dati podršku. Uživao je dogradonačelnik u lijepom prizoru: gradskom parku prepunom mladih kreativnih ljudi, pa i poprilično djece školske dobi. Zadovoljan je što je Fallerova akcija izašla malo iz okvira umjetnosti i mladima pruža nesvakidašnje iskustvo, izvlači ih iz učionica u prirodu - bilo da Nikola grablja lišće, kosi travu ili od snijega izrađuje skulpture.

Na jučerašnjoj završnoj svečanosti Nikoli su se pridružili VIS Krijesnice, Udruga Plantaža (održala je radionicu Paper Girl), Plesni studio Shine (izveo je vilinski ples) te učenici 2. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, uz prof. Mariju Adrić Soldo.

Narcisa VEKIĆ
SLAMA NA ŠEĆERANSKOM JEZERU

I ovog ljeta, pod organizacijskim vodstvom Nikole Fallera, na Šećeranskom će se jezeru opet okupiti umjetnici iz cijeloga svijeta na uvijek dobro posjećenom land art festivalu Slama. Krovna je tema ovog ljeta utopija, najavljuje Nikola, poznati aktivist i zaljubljenik u prirodu i slobodno i zdravo društvo. Na završetku Slame palit će veliku skulpturu američkog dolara, monete kojom se u svijetu trguje naftom. Bit će tu i radionica na temu društva u kakvom bismo željeli živjeti, kao odgovor na krizu u društvu, ali i nezadovoljstva pojedinaca samim sobom. “Utopizam danas ima pogrdno značenje, a to znači da smo odustali od sanjanja i kreativnog promišljanja našeg društva”, ističe Faller.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike