Mozaik
NOVA AVANTURA SLAVONACA LUKE OLVITZA I FABIJANA ĐURIĆA

Plovit će kanuom Savom od
Bregane pa sve do Županje
Objavljeno 28. svibnja, 2016.
Predviđaju da će plovidba trajati 11 dana

Dva mlada slavonska pustolova, inače strastveni penjači, kreću 1. lipnja u svoju novu veliku avanturu, koja ponovo nema nikakve veze s penjanjem, nego s veslanjem.

Naime, 28-godišnji Osječanin Luka Olvitz i 31-godišnji Brođanin Fabijan Đurić otisnut će se na svoju drugu veliku plovidbu kanuom, i to rijekom Savom, od Bregane na granici sa Slovenijom, pa sve do Županje. Prošle godine poduzeli su svoju prvu veliku veslačku avanturu kad su plovili kanuom Dravom od Varaždina do Osijeka. Podsjetimo, Luka je magistar elekstrotehnike, koji je od svoje desete godine na čamcu, a s 15 godina je položio za voditelja brodice. Medicinski tehničar Fabijan, pak, zaljubio se u veslanje uz bratića veslača.

- Planiramo rutu Savom od Bregane pa sve do Županje. Prema našim procjenama, ako budemo veslali dnevno 40-45 kilometara po šest sati - tri ujutro, tri popodne - za ovu plovidbu će nam trebati 11 dana. Naime, naša avantura plovidbe Dravom bila je dugačka 220 kilometara, a sada je riječ o većem dijelu Save kad je riječ o hrvatskom teritoriju, dakle oko 460 kilometara - otkrili su nam dečki u razgovoru prije polaska. Osim što je ova ekspedicija puno duža, postoje i druge razlike u ove dvije naizgled slične, ali posve različite avanture.

- Zanimljivo je kako je gotovo pola cijele dionice, odnosno dio između Zagreba i Siska te Siska i Jasenovca, zapravo jako slabo naseljeno. Ali, ipak, kad se gleda uopće, za razliku od obale Drave, obala Save je puno razvijenija, odnosno naseljenija. No, mi nećemo boraviti u obalnim mjestima, nego ćemo noćiti isključivo u šatorima na obali Save. Naselja ćemo koristiti samo u smislu nabave ako nam nečega bude nedostajalo u zalihama - kažu Luka i Fabijan, koji ovaj put nose oko 150 kilograma opreme sa sobom u kanuu. Naime, za višednevni boravak u divljini Posavine, osim hrane i vode, oni nose i šatore, vreće, potrebno oruđe, ali i neke moderne tehnologije.

- Budući da ne možemo ponijeti dovoljno baterija sa sobom, preko eBaya smo kupili malu solarnu ploču koju ćemo koristiti za punjenje mobitela, navigacije, naglavnih i ručnih svjetiljki. Uz to, poučeni iskustvom, nosimo i zračnu trubu za plašenje divljih životinja - objasnili su nam dečki, koji su prošlog ljeta nakon avanture po Dravi pobijedili na Dragon Boat Regati na jezeru Petnja, a potom su se okušali i na raftingu na rijeci Tari, gdje su se, kažu, odlično zabavili. Za pothvat na Savi trenirali su veslajući uzvodno na Dravi.

- Naime, Sava je sporija od Drave, što za nas znači više veslanja. Zato smo smanjili broj kilometara dnevno, poučeni iskustvom od prošle godine kad je Drava bila niska i također spora. Naravno moramo biti oprezniji i s prehranom, ipak ćemo veslati čak 11 dana i ne možemo si dozvoliti da kao na prošloj, puno kraćoj dionici, jedemo samo paštetu (smijeh) - pričaju nam ovi zaljubljenici u veslanje i alpinizam.

- Riječ je o vrlo skupom pothvatu, ali imali smo sreće i, zahvaljujući prošlogodišnjoj avanturi, dobili veliku potporu sponzora. Pomogli su nam Transcom World Wide, Red Bull, Integra Dundović, Žito d.o.o., Pivovara Osijek, Coca-Cola Hrvatska, Turistička zajednica Slavonski Brod, Poliklinika za estetsku kirurgiju dr. Dario Šoš i ordinacija dentalne medicine Josip Siber - napomenuo nam je Fabijan.

Tanja KVORKA
Vlastiti kanu

Njihov vlastiti kanu (dugačak 4,40 m i nosivosti 350 kg), vrste explorer, dali su izraditi u Kopačevu u tvrtki “Bilje Marine”, koja se bavi izradom čamaca, kanua, ali i posuda za cvijeće i branika. “Kanu je inače poznat po tome što lako prolazi kroz teško prohodna područja, jer ima plitak gaz”, objasnio nam je Luka.

460

kilometara je dugačka Sava od Bregane do Županje, što je skoro cijela dužina rijeke na području Hrvatske

POUČENI

ISKUSTVOM, NOSIMO I ZRAČNU TRUBU ZA PLAŠENJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike