Regija
UDRUGA “BUBAMARA”

Javnosti predstavljen prvi “Buba Bar”
Objavljeno 26. svibnja, 2016.
Dat ćemo sve od sebe – na pozornici je ponavljala ekipa budućih uposlenika

Vezani članci

VINKOVAČKA UDRUGA “BUBAMARA” PREMA UZORU NA ŠKOTSKU

Prvi u Hrvatskoj: U “Buba Baru” vrhunsku kavu servirat će osobe s Downom

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM BUBAMARA PRIREĐUJE ZABAVU

“Buba Bar” otvara se 25. svibnja

VINKOVCI – Brojni Vinkovčani došli su podržati Udrugu osoba s invaliditetom “Bubamara” u realizaciji njihova projekta, prvog takvog u Hrvatskoj, otvaranja kafeterije u kojoj će raditi osobe s Down sindromom, budućeg “Buba Bara”. Vrijedni 'bubamarci' – Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina – tom su prilikom pokazali i umijeće u nošenju poslužavnika i uslužnosti, što su učili na intenzivnom treningu unazad mjesec-dva. Svi su posao odradili besprijekorno.

– Dat ćemo sve od sebe – redom je na pozornici ponavljala ekipa budućih uposlenika “Buba Bara”, koji bi svoja vrata trebao otvoriti do kraja jeseni 2016. godine. Svoje goste počastili su i kolačima, a njihovi su treneri spravljali koktele čijom su kupnjom Vinkovčani pomagali opremanje kafeterije za koju se još uvijek sklapa financijska konstrukcija i traži lokacija uz potporu Grada. Pohvale je “Bubamari” na njihovom predanom radu i idejama izrekao i gradonačelnik Mladen Karlić. Unatoč činjenci da su ideju “Buba Bara” stanovnici Vinkovaca s oduševljenjem prihvatili, najavljujući da će to biti mjesto na kojem će ispijati dnevnu kavu, ta će kafeterija postati i simbolom borbe protiv loših zakona.

– Promoviramo jednu od ideja, otvaranje “Buba Bara” gdje bi osobe s invaliditetom, a za početak bi to bile osobe sa sindromom Down, radile i osigurale si bolju egzistenciju, jer su sada mnogi od njih ispod egzistencijalnog minimuma zajedno sa svojim obiteljima. Naša udruga želi pokazati cijeloj Hrvatskoj da osobe s invaliditetom mogu i žele raditi, da oni osim invaliditeta imaju i potencijal, ali nailazimo na mnogo problema. To je diskriminirajuća zakonska odredba koja će im vjerojatno “zamrznuti” invalidninu, što je nelogično, jer oni, iako rade, ne prestaju biti invalidi. Oni će raditi koliko budu mogli, sat vremena, ili pet sati na dan, i sukladno tome dobit će za to naknadu. “Buba Bar” služi kao odskočna daska da bismo se uhvatili u koštac sa sustavom, želimo živjeti u socijalno uređenoj državi. Za to se treba boriti, no mi smo spremni – kaže predsjednik te Udruge Tomislav Velić i dodaje da vjeruje kako je spremna cijela Hrvatska, jer je mnogima dosta nelogičnosti. Velić je podsjetio da je ideja potekla iz primjera razvijenih europskih zemalja gdje zakoni stimuliraju na rad osoba s invaliditetom. U Hrvatskoj je nelogično da primjerice Domagoj, ako želi raditi, gubi invalidninu, iako državu ništa ne košta to što on radi “osim što ima sretnijeg i zadovoljnijeg građanina koji i plaća porez”.

–To je win-win situacija za sve i nije mi jasno zbog čega postoje timovi za kompliciranje života ljudima koji žele raditi, osobama s invaliditetom kojima to što imaju invalidnost nije jedina njihova odrednica – kaže Velić.

– Stvari se u tom smislu moraju radikalno mijenjati. Osobe s invaliditetom ne smiju biti nevidljive nego sretni, ponosni građani – kažu. Inače, troškovi otvaranja “Buba Bara” prilično su veliki, pa će i veličina kafeterije i njezina opremljenost ovisiti o količini prikupljenih sredstava i borbi s popratnim zakonskim poteškoćama. Velić kaže da osim “Buba Bara” imaju i druge projekte socijalnog poduzetništva na kojima intenzivno rade kako bi što više ljudi s invaliditetom bilo uključeno u zajednicu, ali pritom preklinju sustav da osigura potrebnu zakonsku regulativu. Udruga ima 1400 članova s područja Vukovarsko-srijemske županije, preko nje zapošljava se 200-tinjak asistenata, logopeda, defektologa, vozača, njegovatelja... “Bubamara” postoji već punih 30 godina!S.Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike