Regija
BELIŠĆE PRVO DOBILO SOLARNU ELEKTRANU

Besplatna struja za stanare poduzetničkog inkubatora
Objavljeno 27. svibnja, 2016.

BELIŠĆE – Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija na svečanosti u Belišću simbolično je označio početak rada pogona solarne elektrane u Poduzetničkom inkubatoru Polet. Kako je naglašeno na svečanosti, na kojoj su uz gradonačelnika, dr. Dinka Burića, govorili i pomoćnik ministra gospodarstva Boris Hajduković, zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin te saborski zastupnik Miroslav Šimić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić, riječ je o solarnoj elektrani koja je pilot-projekt i prva solarna elektrana takve vrste na području šire regije. Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegova je vrijednoast 442.675 kuna.

Izražavajući ponos zbog najnovijeg i jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, koji bi mogao poslužiti i kao primjer ostalim jedinicama lokalne samouprave koje žele korištenjem Sunčeve energije napraviti značajne uštede, nedavno imenovani direktor Fonda za zaštitu okoliša Majdandžić i ekspert za to područje, pozvao je i ostale da slijede primjer Belišća na ovakvim projektima, u čemu im je obećao pomoć Fonda.

- Ovaj fotonaponski sustav, snage 20 kW, godišnje daje oko 24.000 kWh električne energije. Ako bismo to podijelili s 4000 kWh, koliko iznosi prosječna godišnja potrošnja obiteljske kuće s četveročlanom obitelji, dolazimo do izračuna da bi se ovom količinom proizvedene električne energije mogle zadovoljiti potrebe za strujom šest četveročlanih obitelji cijele godine, što nije zanemariva brojka - objasnio je Majdandžić te nastavio:

- Hrvatska se nalazi na takvom zemljopisnom položaju da svi njezini građani mogu, ako imaju dovoljnu površinu krovova ili otvoreni prostor, postaviti fotonaponske ćelije koje daju struju i tako zadovoljiti vlastite potrebe, a viškovi se mogu slati u mrežu. Cilj je da u budućnosti građani postavljaju takvu snagu fotonaponskog sustava da na godišnjoj razini mogu podmiriti svoje potrebe.

Najnovijim potezom gradskih otaca zadovoljno trljaju ruke i korisnici poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru, koji je trenutačno u cijelosti popunjen i u kojem svoje prve poslovne korake čini osam poduzetnika. Sve režijske troškove, uključujući i knjigovodstvene usluge, za njih plaća Grad, a njihova je obveza bila jedino trošak električne energije, koji zahvaljujući novoj solarnoj elektrani – više također neće morati plaćati. Vijest o poduzetnim Belišćanima brzo se proširila među mladim poduzetnicima, koji s razlogom pokazuju sve više zanimanja i želje da poslovanje počnu upravo u belišćanskom Poduzetničkom inkubatoru, pa gradonačelnik Burić najavljuje da zbog velikog zanimanja već razmatraju mogućnost podizanja i drugog inkubatora za poduzetnike-početnike.L.Aničić

Ovaj fotonaponski sustav, snage 20 kW, godišnje daje oko 24.000 kWh električne energije

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike