Mozaik
UOČI KONCERTA BALAŠEVIĆA

Susret članova ansambla Zorule i Brodskog tamburaškog orkestra
Objavljeno 27. svibnja, 2016.

Na inicijativu Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, a uoči velikog koncerta Đorđa Balaševića u dvorani Vijuš, bit će i prijateljski susret vojvođanskih tamburaša ansambla Zorule s članovima Brodskog tamburaškog orkestra. Ovaj izvanredan kulturno-glazbeni događaj dogodit će se u prvom svjetskom Muzeju tambura u tvrđavi Brod, kojim upravlja Brodska udruga tamburaša. Slavonski Brod i Novi Sad vežu čvrste glazbeno-umjetničke veze. Brodski tamburaši nebrojeno su puta nastupali u Novom Sadu i Vojvodini, kao i vojvođanski u Slavonskom Brodu i Slavoniji. Međutim, ovo će biti prvi službeni susret uz posjet prvom muzeju posvećenom tamburi, glazbenom instrumentu na kojem počiva glazbena kultura naroda ovih prostora.

Ansambl Zorule u Slavonski Brod dolaze kao pratnja Đorđa Balaševića s kojim će 11. lipnja nastupiti u dvorani Vijuš. Osnovani su 1995., u Novom Sadu, a čine ga sedam vrsnih glazbenika koji su svoju strast prema glazbi predstavili na mnogim turnejama po cijeloj regiji i Europi, osvojivši pritom 30 glazbenih nagrada. Njihovi domaćini, Brodski tamburaški orkestar, osnovani su 2007. godine. Orkestar djeluje pod ravnanjem dirigenta Damira Butkovića i trenutačno broji 28 članova u dobi od 14 do 55 godina. Dosad su zabilježili brojne nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu. Muzej tambura nalazi se u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine u tvrđavi Brod i u njemu je izloženo više od 60 ručno izrađenih eksponata.

Povezivanje ova dva iznimna orkestra kulturni je događaj na najvišoj razini i pokazuje iznimno međusobno poštovanje glazbenika, kao i njihovu želju da na poseban način obilježe ponovni dolazak Đorđa Balaševića u Slavonski Brod. Nakon dugih pet godina Panonski mornar i njegovih 16 vrhunskih glazbenika, uključujući i maestra Aleksandra Dujina, saksofonista Gabora Bunforda i violinista Ignaca Shena, 11. lipnja proći će kroz antologijske hitove i publici u Vijušu dati najbolje od sebe. Bit će to jedini zasad potvrđeni Đoletov nastup u Hrvatskoj, na što je publika sjajno reagirala i već razgrabila pola kapaciteta dvorane.(T.K.)

Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike