Kultura
U MUZEJU SLAVONIJE

Prvotni gumbi od jantara stari su oko deset tisuća godina
Objavljeno 26. svibnja, 2016.
Izložba je prije desetak godina prvi put predstavljena u Celju, a u Osijeku je do konca kolovoza

Vezani članci

IZLOŽBA “GUMBI” U MUZEJU SLAVONIJE

Kada su se gumbi doista počeli upotrebljavati?

U MUZEJU BRODSKOG POSAVLJA IZLOŽBA GUMBI POKRAJINSKOG MUZEJA CELJE

Francuski kralj Franjo I. imao mantil ukrašen s 13 tisuća zlatnih gumba

Do kraja kolovoza ove godine u Muzeju Slavonije, u zgradi Magistrata gostuje izložba „Gumbi – iz zbirke Pokrajinskog muzeja Celje“, autora Jože Rataja, muzejskog savjetnika, koja prikazuje načine korištenja, ali i oblikovanje dugmadi od različitih materijala kroz sva povijesna razdoblja do danas.

Gumbi su predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu, a kroz povijest su, osim svoje funkcionalne zadaće, imali i ulogu ukrašavanja. Različita povijesna razdoblja i estetika koja iz njih proizlazi iščitavaju se, osim u djelima vrhunske umjetnosti, i u malim stvarima poput dugmadi.

U vrijeme kada je čovjek spoznao da od kože i tkanine može načiniti odjeću za zaštitu tijela, izradio je i pribor kojim je mogao zatvarati odjeću. Do sada još nije potpuno jasno kada su se gumbi doista počeli upotrebljavati. Arheološka nalazišta potvrđuju da njihov nastanak seže u pretpovijest. Prvotni gumbi od jantara stari su oko 10.000 godina. Krajem srednjeg vijeka križari su kao modni novitet u Europu donijeli orijentalne odjevne kreacije. S pronalaskom rupica za gumbe Europu je preplavila prava „gumbomanija“. Predstavljali su dragocjeni imetak pojedinaca ako su bili od dragog kamenja ili plemenitih metala. Unatoč činjenici da dugme ima iznimno zanimljivu tehničku i modnu povijest, danas zaključujemo da su i upotreba i proizvodnja u zamjetnom padu. U 60-im godinama 20. stoljeća zamijenjeno je patentnim zatvaračem, a to je dugmetu, koje je često bilo u ulozi nakita, zadalo težak udarac.

Izložba je prije desetak godina prvi put predstavljena u Celju, a prije Osijeka, prvi u Hrvatskoj mogli su ju mjesec dana razgledati posjetitelji u Muzeju brodskog Posavlja.N.Vekić

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike