Osijek
U PREPUNOM OSJEČKOM HNK ZAVRŠNA PREDSTAVA GLAZBENE ŠKOLE

Lijepo je pobjeđivati na
natjecanjima, ali je najljepše
nastupati za svoje najmilije
Objavljeno 25. svibnja, 2016.
Neke od koreografija nagrađene su ove godine na 54. državnom natjecanju

U brojkama je to bilo ovako: 60-ak malih plesačica (uključujući i one uistinu vrlo male, trogodišnjakinje), 20-ak koreografija i tri mentorice/koreografkinje/pedagoginje – Nikoola Livančić, Maja Huber i Mateja Božić. I to sve na velikoj pozornici osječkog HNK (sa scenografijom koju potpisuje Sandra Marijanović) i pred prepunim gledalištem. Ako slučajno nekomu još uvijek nije jasno o čemu se radi, riječ je o još jednoj završnoj predstavi Odjela suvremenog plesa Glazbene škole Franja Kuhača Osijek.


Kada bi jednom riječju trebalo iskazati kako je to izgledalo na sceni, bilo bi to: neponovljivo. Barem kada je u pitanju bila skupina predškolskih djevojčica koje vjerojatno nisu ni bile ‘svjesne’ da su na tako ‘ozbiljnim’ daskama (koje nekomu život znače!). One su bile zaokupljene svojim lepršavim haljinicama, a još više gdje sjede mama i tata, baka i djed, seka, braco, susjeda, prijateljica iz školske klupe… Mahalo se – i s pozornice i iz gledališta. A pljesak ohrabrenja stigao je čim su pomolile glavice iza zastora i istrčale pod reflektore. Tada je počeo – show! Čak ih je i njihova teta Nikoola morala ‘hvatati’ po pozornici. A iza zastora se, sigurni smo, (s osmijehom) “čudila” otkud im baš TA koreografija, kada ih je i tko učio TE elemente?! Bilo je to SVE samo ne ono što su marljivo mjesecima uvježbavale pod njezinim budnim okom. One su improvizirale. Solirale. Plesale po svom. I sjajno se zabavljale. I publiku također.
No, iako su one definitivno bile najsjajnije zvjezdice te večeri, prave rezultate višegodišnjeg kontinuiranog rada pokazale su nešto starije polaznice Odjela. Iza njih su brojna natjecanja i brojne nagrade, što je svakomu sjajan poticaj, no točka na “i” svake ova je završna predstava, svečani oproštaj od još jedne školske godine. I to pred domaćom i njihovom najvjernijom publikom.


Mentorice su ovaj puta inspiraciju pronašle u animiranom megahitu “Madagaskar” pa su djevojčice nastupale u veselom nizu plesnih stavaka živopisnog naziva poput: Mačke, Gusjenice, Mravi, Lemuri, Zebre, Ptičice, Žirafe, Pingvini, Slonovi, Putnici, Merkati, Slagalica...
S obzirom da je plesni odjel osječke Glazbene škole nositelj niza državnih i međunarodnih nagrada već dugi niz godina, organizatori su najavljivali atraktivnu i kvalitetnu predstavu. I nisu pogriješili.
Neke od koreografija predstave „Madagaskar“ također su nagrađene ove godine na 54. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa na kojem su dvije plesne skupine koje je uvježbala Nikoola Livančić osvojile I. i III. nagradu.
Narcisa VEKIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike