Novosti
POKRENUTA ISTRAGA

Troje direktora oštetilo tvrtke iz Osijeka za gotovo 12 milijuna kuna
Objavljeno 24. svibnja, 2016.

Protiv 36-godišnjeg direktora tvrtke iz Osijeka te dva trgovačka društva, iz Osijeka i Našica (ne navode se imena tvrtki), Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je istragu zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Zbog pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju istraga je pokrenuta i protiv i 50-godišnjeg direktora tvrtke iz Našica te 41-godišnje direktorice druge osječke tvrtke. Sumnjiči ih se da su malverzacijama oštetili tvrtku iz Osijeka za gotovo 12 milijuna kuna.

Tridesetšestogodišnjeg direktora oštećenog trgovačkog društva iz Osijeka i drugookrivljenog direktora trgovačkog društva iz Našica sumnjiči se da su 2014. i 2015. u Osijeku, u namjeri da našičkoj tvrtki pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit, sklopili ugovor o otkupu potraživanja kojim je tvrtka iz Osijeka za 1,1 milijun kuna prodala našičkoj tvrtki svoja potraživanja u iznosu od 16,134.384,53 kune te sva prava koja proizlaze iz tih potraživanja prema dvama trgovačkim društvima u stečaju.

Direktore se sumnjiči da su to učinili iako su znali da su potraživanja osigurana razlučnim pravima na nekretninama stečajnih dužnika u vrijednosti od 9,342.743,41 kunu. Time je na temelju razlike između plaćenog iznosa od 1,110.000 kuna i stečene vrijednosti nekretnina, nakon odbitka troškova stečajnog postupka, našičkom trgovačkom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od najmanje 8,063.584,50 kuna. Za taj je iznos oštećeno trgovačko društvo iz Osijeka u kojem je direktor bio 36-godišnjak.

Osječko županijsko državno odvjetništvo navodi i da postoji osnovana sumnja da su 2014. godine 36-godišnji direktor oštećenog trgovačkog društva iz Osijeka i 41-godišnja direktorica petookrivljenog trgovačkog društva iz Osijeka, zaključili štetni kupoprodajni ugovor. Tim je ugovorom oštećeno osječko trgovačko društvo prodalo nekretnine u svome vlasništvu petookrivljenom trgovačkom društvu u kojem je direktorica bila 41-godišnjakinja, za dva i pol milijuna kuna. To je učinjeno iako je oboje znalo da je tržišna vrijednost navedenih nekretnina 6,276.355 kuna. Time je trgovačkom društvu u kojem je direktorica bila 41-godišnjakinja pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 3,776.355 kuna.S.Lacić

Najčitanije iz rubrike