Novosti
BROJKE SU SVE GORE

Zemlji prijeti pustoš, demografski problemi ugrožavaju i ekonomiju
Objavljeno 25. svibnja, 2016.
Postoji li uopće politička volja da se s tim uhvatimo u koštac?

Hrvatska već nekoliko desetljeća bilježi pad broja stanovnika, a situacija se posljednjih godina drastično pogoršava, osobito kada je riječ o Slavoniji i Baranji.

Razloga je više, a ni jedna vlast do sada ne da nije uspjela zaustaviti rast negativnih brojki, nego se nije ni pokušala ozbiljnije uhvatiti u koštac s tom problematikom. Sudeći prema prvim reakcijama demografa, koji nisu oduševljeni činjenicom da je demografija ponovno “prirepak” nekom od ministarstva, zasad nema naznaka da će se nešto bitno s ciljem zaustavljanja poražavajućih demografskih brojki promijeniti. Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić spominjala je osnivanje uprave za demografiju, koja bi djelovala u sklopu njezina ministarstva i okupljala stručnjake, no, dok se to ne dogodi, svi koji su svjesni situacije u tom području pušu i na hladno. To prije što iz Hrvatske u potrazi za boljim životom svakodnevno odlaze brojne mlade obitelji.

Začarani krug

Ministrica je spominjala i naknadu za novorođenčad od 1000 eura, koja bi se počela isplaćivati u rujnu, no uz to je dosad vezan niz raznih interpretacija o tome koje bi obitelji na to imale pravo, odnosno da tek treba vidjeti na koga će se to odnositi. Priču o olakšicama za kupnju kombija za višečlane obitelji stručnjaci i ne doživljavaju ozbiljnom mjerom.

Demograf Dražen Živić, voditelj vukovarskog područnog ureda Instituta “Ivo Pilar”, podsjeća na nedavno objavljene brojke, koje pokazuju da će, ako se trend nastavi, ova godina biti rekordno niska po natalitetu i rekordno visoka po mortalitetu, kao i po prirodnom padu stanovništva, lošija čak i od prethodne.

- Situacija se očito nastavlja pogoršavati i produbljivati u 2016. godini. To je nešto što su demografi pretpostavljali, ali je ipak u 2015. došlo do još značajnijeg rasta prirodne depopulacije nego što se očekivalo. Očekivao se pad nataliteta, ali ne i takav rast mortaliteta. Situacija je alarmantna, pa i više od toga. Prije bilo kakvog razgovora o tome je li neka mjera, konkretno, tisuću eura, popust za kombi ili nešto drugo, poticajna ili ne, treba napomenuti da se većina demografa slaže kako činjenica da se demografska problematika stavlja u resor Ministarstva za socijalnu politiku govori o tome da ni ova vlada nema jasnu sliku opasnog stanja ili bar kako odškrinuti vrata za izlazak iz njega - ističe Živić, podsjećajući kako stalno naglašavaju, što su na svom skupu ovih dana potvrdili i ekonomisti, da je glavni problem ekonomskog razvoja Hrvatske upravo onaj demografski.

- I dok god budemo demografiju tretirali kao socijalnu problematiku, iz tog se začaranog kruga nećemo izvući. Demografija mora ući u kontekst razvoja. To ne znači da neke mjere ne mogu i ne trebaju imati i socijalnu dimenziju, ali većina mjera mora biti razvojna. I ove dobrodošle mjere koje se spominju više su socijalne i neće preokrenuti trend. Za to moramo učiniti mnogo veće zahvate u području zakonodavstva, sigurnosti radnog mjesta za trudnice i mlade majke ili fleksibilnog radnog vremena za majke s djecom, da ne govorim o stambenoj problematici - kaže Živić.

Strateško pitanje

I Anđelko Akrap, demograf s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ne sumnja u dobre namjere vlasti, ali smatra da je način na koji se to želi ostvariti neodgovarajući i da neće dati rezultate.

- Demografska problematika vrlo je kompleksna. Iako nisam bio nikada u politici, imam iskustvo iz odbora čiji sam bio član te znam da jednostavno mora postojati, kao što su u kampanji i potpisali, zaseban ured za demografiju u ingerenciji Vlade ili posebno ministarstvo. Ti ljudi jednostavno nemaju dovoljno iskustva i ovo iskakanje s pojedinačnim mjerama, primjerice, te kombije, neću ni komentirati. Imam osjećaj da ne poznaju kakvo je pravo demografsko stanje, osobito prostorno, kada imamo iseljavanje. To je strateški problem na kojemu treba raditi na dugi rok, a ovo o čemu se priča nije dovoljno. Ako vodite narod, a taj narod već 25 godina izumire, to je odgovornost političara. Imamo silne depopulacije i iseljavanje. U pitanje dolazi uopće ekonomska održivost i to je pitanje broj jedan. I nikakvim useljavanjem se to ne može riješiti odjednom - ističe Akrap, podsjećajući da jedna od najpoznatijih hrvatskih demografkinja, akademkinja Alica Wertheimer Baletić, na taj problem upozorava još od 1971. godine, te se pita postoji li uopće politička volja da se uhvatimo u koštac s tim problemom. “Namjere se izražavaju, ali volja se još ne vidi”, zaključuje Akrap.

Igor BOŠNJAK

ANĐELKO AKRAP

demograf

Bit će sve gore

- Radi se o uklapanju demografske problematike u ukupan gospodarski razvoj. Tu su i stambena, socijalna i obiteljska politika i zapošljavanje. Imam iskustva iz suradnje s jednom od prijašnjih vlada, gdje su ministarstva bila apsolutno nekoordinirana kada je riječ o demografskoj problematici. Nitko ne misli da je to njegov problem. Ako se to ostavlja u okviru Ministarstva socijalne politike, onda se to svodi samo na socijalnu politiku. A ne treba biti tako. To jednostavno odstupa od onoga što se govorilo u izbornoj kampanji. Vode silne polemike o županijama, a one se prazne. Stavili dvije skupa, ili ostala jedna sama, tih županija nema - jer nema ljudi. Silni su poremećaji u strukturama i situacija će biti sve gora - rekao je Akrap.

DO KRAJA GODINE OSTAJEMO BEZ 20 TISUĆA LJUDI?

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece otkad se vodi statistika. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, živorođeno je 38.142 djece, ili oko 1500 manje nego 2014., što znači da će Hrvatska za sedam godina imati približno 70 školskih razreda manje. S druge strane, umrlo je oko 55,5 tisuća stanovnika. Razlika između broja umrlih i rođenih stalno se povećava, a u budućnosti prijeti i sve veće iseljavanje zbog ekonomske situacije. Prema podacima njemačkog zavoda za statistiku, u tu se zemlju 2014. godine uselilo 50.628 hrvatskih državljana, a 2013. oko 44 tisuće. Problem je doista alarmantan, a stručnjaci su upravo ovih dana javno upozorili kako je do kraja godine moguć prirodni pad od 20.000 ljudi.

DRAŽEN ŽIVIĆ

demograf

Dugoročno, a ne od mandata do mandata

- Ne zahvaćamo u dubinu problema i nećemo imati dovoljno radne snage, onih iz čijih će se primanja izdvajati sredstva. Koliko god to paradoksalno zvučalo s obzirom na velik broj nezaposlenih. Oni zbog dobne i profesionalne strukture ne mogu i neće zadovoljavati tržište rada, a, s druge strane, imamo velik odljev stanovništva, koje više ne može biti strpljivo i čekati neko čudo - kaže Dražen Živić, ističući da se demografsko pitanje mora gledati dugoročno, a ne od mandata do mandata. Kao drugi problem vidi što smo i dalje svjetonazorski i ideološki podijeljeno društvo. “Ne mogu reći da je na nekim izborima došlo do promjene vlasti jer je ekonomska politika bila nesupješna ili uspješna - mi razgovaramo o ustašama, partizanima, homoseksualcima... Te teme nam određuju izbore, političku vlast i opstajanje na sceni. Ovo je pitanje naše odgovornosti prema nama samima i generacijama koje dolaze. Možete staviti pomoć za novorođenčad i 10.000 eura ako u isto vrijeme imate činjenicu da dio majki, nakon što se vrati s rodiljnog, dođe na slabije plaćen posao ili dobije otkaz. Dok je to nešto normalno, na što nitko ne digne obrvu, nemamo nikakve populacijske politike ni šanse za demografsku obnovu”, kaže Živić.

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić