Regija
ODLIČJA UZ 140. GODINA HVZ

Redom hrvatskog trolista odlikovan Stjepan Venus
Objavljeno 25. svibnja, 2016.

SLATINA – Na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice kao krovne organizacije hrvatskog vatrogastva, u povodu 140. obljetnice njezina osnutka i neprekidnog djelovanja, zaslužnim vatrogascima uručena su državna odlikovanja. Za osobite zasluge u vatrogastvu, zaštiti od požara i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara Redom hrvatskog trolista predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je i Stjepana Venusa, zapovjednika Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. U nazočnosti velikog broja vatrogasaca iz cijele Hrvatske i 63 vatrogasca iz Virovitičko-podravske županije, visoko odlikovanje zapovjedniku Venusu uručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u svojstvu izaslanika Predsjednice RH.

Stjepan Venus završio je Vatrogasnu školu u Zagrebu, a član je DVD-a Slatina od 1979. godine. U svome dugom i neprekidnom vatrogasnom stažu bio je vatrogasac i zamjenik zapovjednika, a danas je čak trostruki zapovjednik. Osim što je zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, Venus je također zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine i Vatrogasne zajednice grada Slatine.

– Nisam očekivao ovo vrijedno priznanje, ali kao i svaki vatrogasac priželjkivao sam ga i naravno da sam ponosan i sretan zbog toga. Osim moga osobnog zalaganja, za ovo odlikovanje zaslužni su i moji suradnici s kojima sam zajedno ostvarivao dobre rezultate i podizao rad Vatrogasne zajednice na odgovarajući nivo - kaže skromno Stjepan Venus.

Za uspješno obavljanje vatrogasnih zadataka ističe veliko značenje kontinuirane obuke i usavršavanje vatrogasaca, poput programa za napredovanje, osposobljavanja u simulatoru plamenih udara, spašavanja pri tehničkim intervencijama, ali i informatičko opismenjavanje. Zato najavljuje i ovogodišnji Kamp vatrogasne mladeži od 20. lipnja u Fažani, na kome već tradicionalno sudjeluju i mladi vatrogasci iz Virovitičko-podravske županije.

– Također, i ove će godine djelatnici naših javnih vatrogasnih postrojbi za vrijeme turističke sezone sudjelovati u radu i na priobalju - kaže Venus.

Vatrogasnu zajednicu VPŽ-a čini približno 2800 članova u javnim vatrogasnim postrojbama ili dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Zahvaljujući iznimnom zalaganju i naporima svih članova i rukovodstava, na čelu s predsjednikom Željkom Palkovićem, zajednica postiže zapažene uspjehe i ubraja se među najuspješnije u Hrvatskoj. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike