Kultura
OSJEČKI TJEDAN POLJSKE UMJETNOSTI

Poljski umjetnici i osječki studenti odmjerit će snage i na nogometnom terenu
Objavljeno 25. svibnja, 2016.
U budućnosti se očekuje suradnja Poljske i UAOS-a i u glazbenom i likovnom dijelu

Nizom događanja na Umjetničkoj akademiji i u Barutani otvoren je prvi Osječki tjedan poljske umjetnosti koji traje do 28. svibnja.

Nakon radionice ulične umjetnosti i susreta s Teatrom Osmega Dnia te predstave, u večernjem programu ispred Barutane postavljena je izložba fotografija poljskog umjetnika S. I. Witkiewicza te izvedena predstava “Naš razred” T. Slobodzianeka (ispitna produkcija studenata UAOS-a).

Na otvorenju su okupljene pozdravili Antoaneta Radočaj-Jerković, prodekanica UAOS-a, Ljerka Hedl, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka te, u ime Veleposlanstva Republike Poljske, Grzegorz Gawin, zamjenik veleposlanika. O značaju je događaja govorio umjetnički voditelj Jasmin Novljaković:

- Tjedan poljske umjetnosti nastao je kao posljedica niza događanja UAOS-a vezanih uz poljsku kulturu i umjetnost, i to nakon razgovora dekanice Helene Sablić Tomić s veleposlanikom Republike Poljske Macieom Szymańskim. Tada je dogovorena dugoročna suradnja UAOS-a i poljskih kulturnih i obrazovnih institucija. U goste UAOS-u i Osijeku stiglo je jedno od najznačajnih poljskih kazališta Teatr Osmego Dnia, koji će cijeli tjedan raditi sa studentima te na kraju pokazati predstavu “Summit 2.0.” U budućnosti se očekuje proširenje suradnje i u glazbenom i likovnom segmentu.

Program se nastavlja u srijedu: od 9 do 15 sati radionica je “Ulično kazalište” na Akademiji, u 15 sati malonogometni turnir uz sudjelovanje ekipa UAOS-a, Poljske, Odjela za biologiju i Odjela za kemiju, a u 21 sat predstava profesora i asistenata UAOS-a “Majka” S. I. Witkiewicza.

Radionica “Ulično kazalište” na rasporedu je i u petak. Toga dana u 19 sati u Barutani promocija je knjige “Film i ostatak svijeta” A. Wajde, a u 20 sati je predstava “Tango” S. Mrožeka (ispitna produkcija studenata).

Posljednjeg dana radionica “Ulično kazalište” seli se na Trg Sv. Trojstva u Tvrđi. U 18 sati u svečanoj dvorani Akademije bit će predavanje prof. dr. sc. Dalibora Blažine “Čista forma postmoderne”, a od 20 u Galeriji Waldinger niz događanja: Poljska književna scena u Osijeku; potpisivanje sporazuma o suradnji osječkog Ogranka Matice hrvatske i UAOS-a; doc. dr. sc. Ivan Trojan i dr. sc. Tatjana Ileš predstavit će Matičin časopis “Književna revija” (tema: Osijek – Krakov); prof. dr. sc. Goran Rem govorit će o poljskom Matošu; bit će predstavljen časopis Dubrovnik, čitani tekstovi Czeslava Milosza i moći će se razgledati izložba fotografija S. I. Witkiewicza.

Program u 22 sata na Trg Sv. Trojstva (u slučaju kiše: hala GPP-a) zatvara ulična predstava “Summit 2.0.” (Teatr Ósmego Dnia i studenti Akademije).

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike