Kultura
TIHOMIR RANOGAJEC I MATKO BREKALO:

Pripremamo nešto novo, moderno i netipično za klasični koncert
Objavljeno 25. svibnja, 2016.

Pretposljednji koncert sezone 2015./2016. u sklopu ciklusa Osječka muzejska glazbena srijeda (25. svibnja, u 20 sati, u atriju Glavne straže Muzeja Slavonije) Autorska je večer mladih skladatelja Tihomira Ranogajeca i Matka Brekala. Bit će izvedeno ili praizvedeno deset djela ovih mladih osječkih umjetnika. Njihove skladbe variraju od klasičnog do modernog, avangardnog skladateljskog izražaja. S obzirom na to da će većina skladbi biti praizvedena, publika zasigurno ne će ostati ravnodušna na program koji im ova dvojica skladatelja spremaju. Na koncertu će se izvoditi solistička, komorna pa čak i orkestralna djela! Tko ne vjeruje, neka dođe svjedočiti - poručuju Matko i Tihomir.

- Velika nam je čast da smo dobili prigodu predstaviti se osječkoj publici. Dokaz je to da se trud i rad uvijek isplate i prepoznaju. Nadamo se da ćemo uspjeti u pokušaju da osječkoj publici ponudimo nešto drukčije, nešto na što nisu naviknuli. Nestrpljivo čekamo reakcije na naš glazbeni jezik - i loše i dobre. Bitno nam je da nitko ne ostane ravnodušan - kažu mladi skladatelji.

Matko Brekalo (1993.) maturirao je kao teoretičar u Glazbenoj školi Franjo Kuhač Osijek 2012. te upisao studij glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje se amaterski počinje baviti skladanjem, uz vodstvo prof. Davora Bobića. Nedugo nakon toga upisuje Franz Schubert Konservatorium u Beču, stručni studij iz kompozicije pod mentorstvom dr. phil. Daria Cebića. Studirajući u Hrvatskoj i Austriji, sudjelovao je i organizirao mnoge projekte. Na koncertu polaznika kolegija Osnove kompozicije prvi se put predstavio svojim djelima. Tijekom studija na Franz Schubert Konservatoriumu imao je priliku surađivati i pisati kompozicije za razne ansamble i soliste, od kojih su najpoznatiji Zagrebački ansambl flauta, makedonski ansambl za suvremenu glazbu Con Tempora, Osječki puhački trio, tubist zagrebačke filharmonije Krunoslav Babić i drugi.

Kao najveći projekt koji je do sada uspio realizirati izdvaja multidisiplinarni projekt Drava Klangmobil, čiji je glavni organizator austrijski skladatelj i pedagog, prof. Günther Zechberger. U ovom projektu, koji promiče modernu glazbu i multidisciplinarnost, istaknuo se kao skladatelj, organizator i dirigent. Skladao je za različite komorne sastave, soloinstrumente, zborove te simfonijski i tamburaški orkestar.

Tihomir Ranogajec (1990.) nakon završetka klasične gimnazije upisuje studij glazbene pedagogije na UAOS-u, završava s odličnim uspjehom i Rektorovom i Dekanovom nagradom. Apsolventsku godinu odrađuje u Londonu, radeći s organizacijom Sound and Music na razvoju nove glazbe i mladih skladatelja. Dobitnik je novčane potpore fonda HDS-a “Rudolp Matz”. Na natječaju Hrvatskog tamburaškog saveza za nove skladbe osvaja 2. nagradu, a na festivalu Slavenske muzike u Beogradu 1. nagradu.

Kompoziciju je učio od prof. Davora Bobića i Sanje Drakulić. U jesen 2015. upisuje studij kompozicije u Beču, kod prof. Cebića. Skladao je za soloinstrumente, različite komorne sastave, zbor i tamburaški orkestar, prošao mnoge stilove, od suvremene kompozicije, do scenske i filmske glazbe. S Tamburaškim orkestrom Batorek kao dirigent je odradio uspješne turneje po Francuskoj, Brazilu i Bugarskoj.N.Vekić

Bira se pobjednik sezone

Zbog iznimnog zanimanja publike, struke i kritike, OGS je imenovao povjerenstvo koje će odlučiti o najboljem ovoseonskom nastupu. Nagrada je ponovljeni nastup u glazbenoj sezoni 2016./2017. Povjerenstvo čine: Nikola Mak, predsjednik, predstavnk građana; dr. sc. Brankica Ban i doc. art. Konstantin Krasnitsky.

Bit će izvedeno ili praizvedeno deset djela ovih mladih osječkih umjetnika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike