Novosti
PRIJEPORI ZBOG KURIKULARNE REFORME

Propast reforme školstva
zbog političkih ucjena?!
Objavljeno 23. svibnja, 2016.
Jokić dao rok ministru, stručnjaci to drže nedopustivim

Vezani članci

ŠKOLE NEKE PRIJEDLOGE KURIKULARNE REFORME VEĆ PROVODE

“Naši učenici dobivaju znanja koja im trebaju u svakodnevnom životu”

Voditelj stručne Radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić najavio je da su članovi te skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost.

Među njima je i onaj da je skupinu potrebno proširiti s desetero novih članova s različitih područja.

- Uvažavajući važnost onoga što radimo i da to dira svako dijete i svakog roditelja, te činjenicu da je to važno za budućnost zemlje bar koliko i smanjivanje javnog duga, spremni smo dati rok do 25. svibnja u 10 sati ministru Šustaru da se osvrne na ove zaključke i da ih između ostalog i odbaci. Treba dotad reći javnosti ide li se u ovu reformu ili ne, te ima li RH za nju novca. Važno je isplatiti i zaostatke ljudima, članovima Radne skupine - rekao je Jokić na konferenciji za novinare, istaknuvši to kao jedan od najvećih problema.

Financijski interesi

On smatra da zaključci Odbora pokazuju potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne refome te da je riječ o političkom pritisku “jer je Odbor donio zaključke koji su posve u suprotnosti s odlukama Vlade i resornog ministra” koji su dali potporu načinu provedbe kurikularne reforme.

- Ovoj zemlji nisu potrebne nadskupine, cenzorske skupine, skupine koje bi nas vratile u neka tamna, daleka vremena i ovakvi elementi ukazuju, ako baš hoćete, na ostavštinu bivšeg komunističkog sustava u nekom obliku odlučivanja i na to jednostavno ne možemo pristati. Na dijalog smo više nego spremni, a na političke pritiske, politikantstvo, jednostavno ne možemo pristati - rekao je Jokić, dodajući kako to nije ultimatum.

Za komentar njegovih riječi zamolili smo političkog analitičara Davora Gjenera, koji nam je rekao da je tu izjavu razumio na način da im je ključno pitanje isplate honorara za posao koji su radili, “a za koji oni smatraju da je fantastično napravljen.” On kaže kako prema tom projektu postoje vrlo ozbiljne zadrške u ozbiljnom dijelu znanstvene javnosti. Smatra da je rađen jednodimenzionalno, te da ga se brani vehementno i bez spremnosti na ozbiljan dijalog, te je očito da se radi i o financijskim interesima koji stoje iza cijele priče.

- Načelno se s parlamentom tako ne razgovara. Ako ste postavljeni na funkciju od strane predstavničkog tijela, vi tom tijelu ne možete ništa uvjetovati. Možete se povući tiho ili stvoriti skandal ako imate za to oruđe, ali ne možete uvjetovati odluke predstavničkog tijela. To je tipičan politički diskurs u kojemu nema ničega stručno relevantnog. Čovjek se bavi politikom, jedna ga je politička strana dovela na poziciju i on u njezinu mandatu nije dovršio posao. Druga strana je očito bila spremna, jer je tom projektu bio pripisan ne znam kakav uspjeh, na kompromis. S tim što znanstvena javnost govori o ozbiljnim pomanjkanjima projekta jer predstavnici “tvrdih znanosti” uopće nisu bili zastupljeni u radnoj skupini. Puno je tu ozbiljnih kritika, a oni očito nisu spremni na taj tip razgovora. Iz razgovora s kolegama koji se ozbiljno bave političkom socijalizacijom i sociologijom obrazovanja čuo sam i pročitao vrlo ozbiljne kritike. Vidjet ćemo što će ministar odlučiti. To je pitanje političke borbe unutar sustava, tu nema ničega relevantnog - zaključuje Gjenero, kojemu je u svemu zapeo za oko dio koji se odnosi na honorare, što znači, kaže, da se ovdje i ne radi o radu za javno dobro nego o honorarnom radu.

Ultimatum nije dobar put

- A kada vas netko angažira za honorarni posao, onda taj postavlja i određene uvjete - kaže Gjenero, dodajući kako ne poznaje dovoljno ministra Šustara da bi pretpostavio kakva će biti njegova odluka.

Politolog Pero Maldini kaže kako još ne zna tko su ljudi koji trebaju biti uključeni u Radnu skupinu da bi mogao reći je li to želja da se ona politički kontrolira ili mogućnost da se i nekakva dodatna razmišljanja unesu u njezin rad.

- Državni službenik ni u kojem slučaju nije u poziciji da vodi politiku. Formalno se to tako ne radi. Postoje tijela koja su za to mjerodavna, a to su prije svega ministar na čelu resornog ministarstva koje provodi javne politike, u ovom slučaju obrazovne i visokoobrazovne politike. S druge strane, visoki službenik poput Jokića, koji je i kreativac, a ne samo administrativac, s tim se može složiti ili ne. Bila bi šteta da on odstupi, ali ultimativno davanje roka ministru nije pravi način da se to riješi. Pitanje jest je li sve ovo skupa pitanje struke ili politike. To u ovom trenutku ne mogu procijeniti - rekao nam je Maldini.

Igor BOŠNJAK/H
SINDIKAT PREPOROD: SPASITI SUSTAV OD PROPASTI

Ponuđena ostavka Borisa Jokića i članova Ekspertne radne skupine – prijelomni je trenutak u prevažnoj šesnaestomjesečnoj aktivnosti preoblikovanja hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava. Kako su se stvari po kurikularnu reformu odvijale posljednjih nekoliko tjedana, doslovce je bilo samo pitanje dana kada će se dogoditi ovo što se i dogodilo, istaknuo je u priopćenju za javnost Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. “Sindikat Preporod poziva ministra Predraga Šustara da, umjesto davanja nekih novih izjava podrške, udovolji utemeljenim zahtjevima članova Radne skupine, a samim time spasi od propasti i posvemašnjeg urušavanja nacionalni odgojno-obrazovni sustav. Prihvatiti se vlasti znači preuzeti odgovornost za donošenje važnih odluku. Na ministru znanosti, obrazovanja i sporta je donošenje najvažnije odluke u njegovu mandatu”, stoji u priopćenju.

PODRŠKU DALI PREDSJEDNICA, KARAMARKO, MINISTRI...

Boris Jokić podsjetio je na konferenciji za novinare kako su podršku reformi dali predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i brojni ministri u Vladi, pa očekuje da se ta podrška napokon materijalizira i da se više ne dovodi u sumnju i dvojbu cjelovita kurikularna reforma. Jokić kaže da s ministrom Šustarom dobro komunicira i razumije se, pa misli da je njegova podrška reformskom procesu nedvojbena. No, smatra da je politički pritisak kada saborski Odbor donese zaključke koji izravno idu protiv izvršne vlasti i odluke ministra, te protiv osnovnog načela reforme da se zainteresirani javljaju po javnom pozivu. Istaknuo je da su dobili podršku Hrvatske udruge poslodavaca, svih sindikata u obrazovanju, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i vjerskih zajednica, a za takvu bi podršku svih dionika u društvu mnoge zemlje “plaćale suhim zlatom.”

GORDANA RUSAK

predsjednica saborskog Odbora za znanost i obrazovanje

Na našoj djeci ne možemo eksperimentirati

Predsjednica saborskog Odbora za znanost i obrazovanje Gordana Rusak rekla je da je iznenađena izjavama Borisa Jokića o političkom pritisku u vezi s kurikularnom reformom. “Do zadnjeg sam trenutka smatrala da neće biti nikakvih ostavki, smatram da je to nepotrebno. Smatram da kurikularna reforma treba ići dalje, da moramo iznjedriti najbolje što možemo, uvažavajući ono što je stručna javnost rekla u vezi s materijalima koje je stručna skupina izradila”, izjavila je Rusak za HRT. Odbacila je Jokićeve navode o političkom pritisku. “Predstavnica sam centra u parlamentu, znanstvenica sam i poštujem struku i ovdje nema politikantstva ni pritisaka. Postoji jedino želja da reforma uistinu bude odrađena na najkvalitetniji mogući način. Eksperimentirati na našoj djeci ne možemo. Što se tiče reforme, ona je jako dobar temelj, ali materijali koji su napravljeni u nekoliko mjeseci moraju se popraviti prema zahtjevima stručne, a ne političke javnosti”, rekla je Rusak.

DO SRIJEDE

JE DAN ROK MINISTRU DA ODBACI ZAKLJUČKE ODBORA ZA ZNANOST

Možda ste propustili...