Novosti
MILORAD PUPOVAC U VUKOVARU:

“Na snazi je pokušaj razbijanja SDSS-a, ali to neće proći”
Objavljeno 23. svibnja, 2016.

- Već šest mjeseci na snazi je pokušaj razbijanja SDSS-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj, ali to neće proći - rekao je u ponedjeljak u Vukovaru predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na konferenciji za novinare s temom “Odnos Vlade prema manjinskim institucijama Srba”. Pupovac je poručio da, “ako netko misli da kupnjom i novcem može rješavati svari u zemlji, onda se grdno vara”.

Na konferenciji, na kojoj je bio i predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac, rečeno je i kako je dovedena u pitanje opstojnost i daljnji rad i djelovanje ZVO-a i SNV-a kao dvije najveće organizacije u Hrvatskoj koje okupljaju pripadnike srpske nacionalne manjine. Kako su upozorili Pupovac i Crnogorac, u državnom proračunu za 2016. godinu, prvi put, nema posebne stavke za financiranje ZVO-a i SNV-a.

– ZVO i SNV na temelju Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade RH, kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. godine, u državnom su proračunu imali stavku financijskih sredstva koja su im doznačivana, a prvi put u novom proračunu te stavke nema – rekao je Pupovac i dodao kako su Vlada i saborska većina time poništili zaključak Sabora iz 2010. godine. Naveo je i kako je “pokušaj da se ta sredstva uvjetuju političkim odnosom narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a”, istaknuvši da je riječ o uskraćivanju 50 posto potrebnih sredstava navedenim organizacijama. Na novinarski upit misli li da bi podrška SDSS-a Vladi mogla riješiti problem financijske “blokade” ZVO-a i SNV-a, Milorad Pupovac je odgovorio da podrška SDSS-a Vladi ne bi smjela biti uvjet ispunjavanja obveza prema manjinskim institucijama Srba, ili drugih manjina u Hrvatskoj.

Najavljeno je i da će se još jednom obratiti premijeru i Vladi prije nego što pomoć zatraže od međunarodnih institucija koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj. Prema Pupovčevim riječima, u Hrvatskoj je prvi put na vlasti vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike, kao i da je ovo prva vlada u kojoj nema predstavnika Srba.S.Butigan

RAZGOVOR, A NE KUPOVANJE ZASTUPNIKA

– Da su s nama razgovarali, umjesto što su kupovali naše zastupnike, odnosi bi možda bili drukčiji. Mi jesmo za suradnju s Vladom, ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi, oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora – kazao je i naveo kako je SDSS spreman dati svoj doprinos unaprjeđivanju političkih odnosa s Vladom, ali ne i sudjelovati u Vladi.

Možda ste propustili...