Ekonomija
KRAJ AGONIJE

OLT ide u stečaj, a
67 radnika na biro
Objavljeno 23. svibnja, 2016.
Dva milijuna kuna iznose dugovanja za neisplaćene plaće

OLT Osijek d.d. ipak nije izdržao, od kraja prošlog tjedna i ta tvrtka završila je u stečaju.

No, ne znači da je to definitivan kraj za proizvodnu djelatnost te osječke tvrtke koja posluje duže od sto godina.

Agonija, istina, predugo traje, u cijeloj toj priči je, naravno, više faktora, od gubitka tržišta, izostanka poslovne strategije, zaostale tehonologije, privatizacijskih manipulacija, ali i nevoljkosti državne i lokalne vlasti da pomogne kada se pomoći moglo...

Pokušalo se u posljednje vrijeme s nekoliko menadžerskih rješenja, no za sve njih pokazao se pretežak uteg u iznosu od 15,3 milijuna kuna kojim je blokiran račun OLT-a.

Darko Marković, direktor OLT-a, podnio je još krajem prošle godine osječkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog nesposobnosti za plaćanje.

Tada je radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka pokrenut prethodni postupak. Knjigovodstveno analiza je pokazala kako su s posljednjim danom godine kratkoročne obveze dužnika iskazane u iznosu od 39,8 milijuna kuna, od kojih se obveza najveći iznos odnosi na obveze za poreze i doprinose 28,8 milijuna kuna. Dva su milijuna kuna duga za neisplaćene plaće za 67 radnika.

Nekretnine u vlasništvu OLT-a opterećene su razlučnim pravima.

Za stečajnog upravitelja imenovan je Filip Babić. Za njega je redoslijed postupanja izvjestan. Slijedi, naime, prijavljivanje potraživanja vjerovnika, ročište je zakazano za rujan, dakle poslije godišnjih odmora.

- Dotad ćemo pokušati sačuvati djelatnost na način da netko uđe u zakup i nastavi proizvodnju, pa tako sačuva i dio radnih mjesta. No, i pred ovim investitorom je rok da se u iduće dvije godine, koliko je očekivano da će trajati stečajni postupak, preseli na novu lokaciju jer su ove nekretnine prezadužene. Dakle, uslijedit će unovčenje pokretne i nepokretne imovine, a potom likvidacija i brisanje OLT-a iz sudskog registra - kaže Babić.

Dario KUŠTRO

1912.

godine pokrenuta je proizvodnja u OLT-u

ŠEST HEKTARA ATRAKTIVNE LOKACIJE

Od OLT-a će ostati samo gola lokacija, površine od šest hektara, kojom će, kada se namiri razlučni vjerovnik, raspolagati neki budući vlasnik.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike