Osijek
RADOVI OD HRVATSKE REPUBLIKE DO TRGA IVANA PAVLA II.

Županijska, uz novi izgled, postaje i pješačka zona
Objavljeno 24. svibnja, 2016.
Pripremit će se sve za sadnju prvog dijela drvoreda

Iako planirani za ljeto, radovi na istočnoj strani Županijske ulice počeli su jučer na dionici od Hrvatske Republike prema Trgu Ivana Pavla II.

- Radovi su u toj ulici, koja se planira u budućnosti pretvoriti u pješačku zonu - kazao je gradonačenik Ivan Vrkić - podijeljeni u dvije etape. Druga će etapa (zapadna strana ulice) detaljne promjene doživjeti nakon analiza i drugih pripremnih radova.

- Radit ćemo brzo, ovo je velika investicija u središtu, vrijedna 1,5 milijuna kuna. Popločat će se staza, posadit ćemo zelenilo. Na gradilištu će, uz Grad Osijek, odnosno Unikom, raditi i Vodovod i HEP. Iako je bilo planirao da se radi u ljeto, krenuli smo ranije u saniranje površine, nakon što je Vodovod postavio cijevi, kako bi grad imao središte kakvo zaslužuje - kazao je Vrkić, s kojim su početak radova obišli direktori: Unikoma Davor Vić, Radne jedinice Graditeljstvo Unikoma Mario Mišetić, Poslovne jednice Odvodnja Vodovoda Osijek Željko Budimčić, Parangala Zdravko Banjanin, Zdravko Orešković, voditelj Odsjeka za promet Grada Osijeka, te Ljiljana Beklajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Belajdžić je objasnila dinamiku sanacije te planirane ostale poslove koje će odraditi u Županijskoj, istaknuvši kako su nakon prošlogodišnjih radova samo privremeno sanirali stazu.

- Istočni nogostup će se popločati betonskom galanterijom na površini od 1500 četvornih metara, postavljat će se i instalacije za novu rasvjetu i pripremit ćemo se za sadnju prvog dijela drvoreda. Taj dio odradit će se u optimalno vrijeme za takve poslove. U radovima nam se svojim dijelom priključuje HEP ODS s pripremnim radovima za struju. U ovom zahvatu uredit će se i tisuću kvadrata parkirališnog prostora. Sve se to odrađuje u sklopu urbanističkog rješenja za jednu širu pješačku zonu u ovom dijelu grada - navela je Belajdžić.

No to nije jedina investicija koju je gradska delegacija obišla tijekom jučerašnjeg terenskog obilaska grada. Naime, jučer je okončano asfaltiranje, odnosno proširenje ceste u Kašićevoj ulici kod bivšeg autobusnog kolodvora, koja je jučer otvorena za dvosmjeran promet. Cijena radova je 210.000 kuna i tom će cestom pononovo prometovati i autobusi, jer im je trenutačnom rutom otežano uključivanje u promet ostalim ulicama zbog gabarita usputnih raskrižja.

Vrkić je kazao kako je zadovoljan što su i tu spornu točku napokon riješili. “Otvaramo građanima prometnicu kojom su do sada išla samo interventna vozila. Kako smo započeli, tako i nastavljamo rješavati gradske prijeporne točke, čime ćemo olakšati svakodnevni gradski život”, kazao je Vrkić.

Ljiljana Belajdžić je rekla da će sada, nakon što je Grad Osijek uklonio ruglo od bivšeg kolodvora i perone, tu površinu privremeno dati na upotrebu MUP-u za parkiranje.

Darko PEJIĆ
VRKIĆ: U OVOM SAM MANDATU RUŠIO, A U SLJEDEĆEM ĆU GRADITI

Gradonačelnik je s Vićem, Mišetićem i Mirkom Ivkovićem, predsjednikom Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac, jučer prijepodne obišao i Višnjevac gdje je u Jelačićevoj 23 naložio uklanjanje rugla, odnosno divljeg deponija i ostataka ruševnog objekta. “Zahvaljujem se gradonačelniku na ovoj odluci kojom će se ukloniti ruglo u mjestu koje je urbanizirano i dio grada. Molim građane da se povedu ovim primjerom i sami uklone svoje deponije kako bi nam naselje bilo uredno i sigurno”, kazao je Ivković.

“Za ovoga sam gradonačelničkog mandata rušio, a sljedeći ću mandat samo graditi”, prokometnirao je Vrkić.

EDO ne želi IZ RUŠEVINE

Stevo Anetić, voditelj Poslovne jedinice Čistoća Unikoma, Mišetić iz Graditeljstva i Vrkić nisu uspjeli nagovoriti Edu Ponudića da se preseli u gradski stan koji su njegovoj sestri i njemu ponudili za smještaj kada je prvi put stradao u kući koja je sada srušena. Naime, Edo od svog ognjišta ne odustaje, iako je kazao kako zahvaljuje gradonačelniku što mu je odlučio pomoći i ukloniti ruševinu. Edo, sam nam se požalio, nema novca da ukloni ruševinu nastalu kada je eksplodirao plin u njoj, a poslije, odnosno zimus, kada je izbio požar u ostatku kuće. “Prvo smo eksplodirali, pa su nam ponudili da se smjestimo u stan. No ja sam ostao, ali mi je preostali dio kuće izgorio jer je mačka prevrnula svijeću pa se sve zapalilo. No ja ne bih iz kuće, neka sruše sve i odvezu ostatke, samo nek mi ostane ovaj komadičak”, priča vremešni Edo pokazujući nam pritom na od blata sazdan ostatak nekadašnjeg njegova zdanja u Kišpatićevoj 70, koji samo što se ne prevrne - il' na njega il' na ulicu i prolaznike. No iz kuće, k sestri u Bosansku, neće, nego kaže: “Kokodače mi preveć. Ne mogu ja to trpjeti. Dok plati režije, od penzije joj ostane 100-200 kuna. Evo ja sada odoh do pučke kuhinje, kad vi odete, a oni neka uklanjaju. Bar će plac biti čist, a bratić mi je rekao da bi ga on prodao”, požalio se Edo. Vrkić je, nakon što je pozvao Edu da se preseli tamo gdje su mu osigurali smještaj, kazao kako će nastojati pronaći rješenje problema koje bi zadovoljilo Edu Ponudića i da je ruševina higijenski i sigurnosni problem koji žele riješiti i na zadovoljstvo susjeda. Kao neko privremeno rješenje ove pat-pozicije pojavio se prijedlog da se napravi ograda koja će odvojiti ostatke kuće od ulice.

DRVORED

će biti posađen u Županijskoj ulici nakon obnove pločnika

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike