Regija
ANDRIANA KUPANOVAC UČI ZA MEDICINSKU SESTRU

I državna prvakinja medicinskih škola pred dvojbom ostati ili ne
Objavljeno 24. svibnja, 2016.
Na natjecanju Schola medica 2016 Andriana je pobijedila u konkurenciji 18 učenika

PODRAVSKA MOSLAVINA – Domaća javnost već neko vrijeme s neskrivenom zabrinutošću prati aktualni egzodus mlade radne snage, posebno zdravstvenih djelatnika, čiju je neupitnu kvalitetu, osposobljenost i marljivost europsko tržište rada itekako prepoznalo te odgovarajuće financijski valoriziralo. Jedna od onih koje muči pitanje otići ili ostati jest i aktualna državna prvakinja medicinskih škola u Hrvatskoj, Andriana Kupanovac iz Podravske Moslavine, koja se nedavno vratila kao pobjednica s Državnog natjecanja u obrazovnom sektoru Zdravstvo i socijalna skrb Schola medica 2016 u Rijeci. Ova 18-godišnja učenica 4. razreda srednje Medicinske škole Osijek svojim je visokim plasmanom prvo na školskom, a poslije i državnom natjecanju, gdje je osvojila 89 od mogućih 100 bodova, najbolje potvrdila da je Slavonija pravi rasadnik ponajboljih hrvatskih medicinskih djelatnika, ali i da ih nada u bolje sutra i mladenački optimizam još uvijek potiču u njihovim željama i htijenjima da svoju budućnost i karijeru možda nastave graditi u Hrvatskoj i - Slavoniji.

- Smatram da će mi ovaj uspjeh pomoći u daljnjem školovanju i karijeri, a ovo mi je samo dodatni poticaj da se i dalje trudim i vjerujem u sebe - poručuje vrijedna djevojka koja bi s ovim uspjehom trebala imati izravan upis na fakultet sestrinstva.

Andriana kaže da su višemjesečne pripreme za natjecanje bile iznimno zahtjevne te da je veliku pomoć u teorijskom i praktičnom dijelu imala od svoje mentorice, bacc. med. tech Maje Rakin. Nakon plasmana na državno natjecanje dobila je popis od 50-ak vještina koje je trebalo proći po algoritmima i dobro uvježbati, a uz sve to imala je i redovitu nastavu i vježbe u KBC-u Osijek, pa je vrlo često odlazila u školu ranije i vraćala se kasnije od ostalih. No ističe da ni jednog trenutka nije požalila zbog toga jer su pobjeda i čak osam bodova više od drugoplasirane bili “neopisiv osjećaj”.

- Mobitel mi nakon povratka nije prestajao zvoniti, čestitke su stizale sa svih strana, iz škole, od obitelji, prijatelja, što se nastavilo još više kad sam se vratila u školu. Veliko ohrabrenje i potpora bili su mi obitelj, prijatelji i medicinske sestre koje su me pripremale za natjecanje, oni su vjerovali u mene čak i onda kada ja to nisam mogla. Činjenica da sam ih učinila ponosnima, kako su mi poručivali tijekom priprema i odlaska, bila mi je najveća nagrada! - ispričala nam je Andrijana.

Lidija ANIČIĆ
Ostaje u struci

- Što se, pak, tiče samih medicinskih sestara i tehničara, uvjerila sam se da je to vrlo zahtjevan i odgovoran posao, no uz dobru psihofizičku pripremu smatram da je biti medicinska sestra vrlo human posao. Jer, neopisiv je onaj osjećaj kada dobijemo od pacijenata pozitivnu reakciju i zahvalu nakon što im pružimo osmijeh, lijepu riječ ili pokažemo suosjećanje. Nas to ne košta ništa, a njima u tom trenutku znači sve. I to je zapravo prava čar naše profesije - stajališta je najbolje hrvatske buduće medicinske sestre koja kaže da se nije odlučila koji fakultet će upisati, ali da svoju struku sigurno neće napustiti.

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike