Crna kronika
DETALJI ISTRAGE UBOJSTVA OSJEČANKE ZORKE JOVIĆ (75)

Ubojica je kao podstanar živio u Osijeku oko dva mjeseca
Objavljeno 23. svibnja, 2016.
43-godišnjak do sada već počinio 17 kaznenih djela

OSIJEK - Nakon što je osječko Županijsko državno odvjetništvo u javnost “pustilo” detalje oko ubojstva Zorke Jović (75) u njezinom stanu u Gundulićevoj ulici 36A u Osijeku, policija je na konferenciji za novinare iznijela više detalja oko tijeka istrage.

- Završili smo vrlo kompleksno istraživanje u vezi kaznenog djela teškog ubojstva 75-godišnjakinje. Pri tome smo obavili više od 100 provjera u okviru kojih i obavjesnih razgovora, kazao je Tomislav Gall, voditelj Službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske.

Gall je dodao da je 43-godišnji ubojica, sa bjelovarskog područja, u Osijeku bio tek neka dva mjeseca. Ovdje je namjeravao otvoriti tvrtku, a zašto nije za sada nije poznato. U stanu žrtve bio je nekoliko puta prije samog ubojstva, a kao podstanar živio je u njezinom ulazu. Za kazneno djelo teškog ubojstva, za koje se Bjelovarčanin tereti, predviđena je kazna od 10 godina do dugotrajnog zatvora. Voditelj Službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske dodao je da je 43-godišnjak do sada već počinio 17 kaznenih djela, no ne ovako nasilnih.

Nakon što je 43-godišnjak ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu sucu istrage predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog bojazni od utjecaja na svjedoke iz navedene zgrade koje osumnjičenik poznaje, te zbog bojazni od ponavljanja djela.

- Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je u nedjelju proveo ročište povodom prijedloga za određivanje istražnog zatvora prema 43-godišnjaku s područja Bjelovara i s neprijavljenim boravištem u Osijeku na kojem je utvrđeno da ima dovoljno dokaza da je počinio teško ubojstvo iz koristoljublja. Određen mu je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od utjecaja na dio predloženih svjedoka iz razloga što su iskazi osumnjičenika i navedenih u koliziji oko bitnih okolnosti, te zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela. Isto tako istražni zatvor mu je određen iz razloga što je isti pravomoćno osuđivan na zatvorske kazne zbog razbojništva i prijevara, doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku. Nije prihvaćen prijedlog za zamjenu istražnog zatvora za jamstvo ili blažu mjeru, zbog težine i okolnosti počinjenja kaznenog djela, te zbog činjenice da je osumnjičenik nezaposlen i bez prihoda i da mu je motiv činjenja kaznenog djela upravo pribavljanje protupravne imovinske koristi.

Podsjetimo, muškarac je ušao u stan Osječanke između prošlog utorka i srijede. Ubio ju je gušenjem, ukrao joj mobitel, bankovnu karticu sa PIN brojem i dva zlatna prstena. U dva je navrata potom s bankomata podigao ukupno 8000 kuna, a prstenje je prodao za 640 kuna.

Sandra LACIĆ
PREMEC:NISMO MOGLI JAVNO IZVJEŠTAVATI O ISTRAZI

S obzirom da policija nije izvijestila da se u Osijeku uopće dogodilo ubojstvo mediji i građani na to su reagirali.

- Zbog same istrage nismo bili u mogućnosti javno izvještavati o ovom slučaju. Nikome nije bila namjera bilo što prešutjeti, no s obzirom na kompleksnost kriminalističkog istraživanja nismo izlazili u javnost s priopćenjima, kazao je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

GALL:HVALA GRAĐANIMA

Tomislav Gall, voditelj Službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske, zahvalio je građanima na velikoj pomoći pri istrazi.

- Građani su bili izuzetno kooperativni i puno su nam pomogli pri istrazi. Isto tako pomogle su nam i zaštitarske tvrtke kao i svi kojima smo se obratili za pomoć, kazao je Gall.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike