Novosti
U PRVIH 100 DANA

Butković najviše na putu, Jurlina Alibegović gotovo ne napušta ured
Objavljeno 23. svibnja, 2016.
Sedamnaest ministara i njihovi suradnici na službena su putovanja potrošili ukupno 631.131 kunu

U prvih 100 dana Vlade Tihomira Oreškovića, ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici u prosjeku su na službena putovanja, što uključuje dnevnice, troškove noćenja i troškove prijevoza, potrošili 37.125,36 kuna po ministarstvu ili ukupno 631.131,09 kuna.

Na putu su proveli ukupno 491 dan ili 28,8 dana po ministarstvu. Treba napomenuti i da su to podaci za 17 od 20 ministarstava, s obzirom na to da ni nakon devet dana od upućenog prvog službenog upita (onima koji nisu u roku nekoliko dana odgovorili poslali smo još jedan), u kojem molimo za informacije o spomenutim troškovima iz tri ministarstva - poljoprivrede, znanosti i obrazovanja te vanjskih poslova - odgovor nismo dobili.

Dodajmo i kako su neki od njih putovali i u inozemstvo, što je također utjecalo na iznos prikazanih troškova. Među 17 ministarstava koji su nam te podatke ustupili, najviše su dana na putu proveli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te njegovi zamjenici i pomoćnici - ukupno 53, na što je utrošeno ukupno 93.538 kuna.

Prema broju dana na putovanjima slijede ga s 42 dana čelnici Ministarstva obrane koje predvodi Josip Buljević, te Ministarstva socijalne politike i mladih, na čelu s Bernardicom Juretić, a po troškovima odmah su iza Butkovićevog ministarstva Buljevićev MORH (86.256 kuna), Ministarstvo gospodarstva koje vodi Tomislav Panenić (66.937 kn), Ministarstvo kulture (56.935 kn) koje predvodi Zlatko Hasanbegović, i Ministarstvo financija na čelu sa Zdravkom Marićem (54.668 kn).

Ministri trebaju putovati

Treba istaknuti kako se to naravno ne treba, niti može promatrati samo u nekakvom negativnom kontekstu, jer djelokrug rada nekih ministarstava nužno podrazumijeva i niz aktivnosti njihovih čelnih ljudi u drugim dijelovima Hrvatske, susjednim zemljama, a nekih od njih i na skupovima koji se održavaju na drugom kraju svijeta. Pa su im i troškovi logično veći samim tim što više vremena provode na putu.

Najmanje dana na putu, i to samo dva, proveli su čelnici Ministarstva uprave, na čelu s ministricom Dubravkom Jurlina Alibegović, a potom pravosuđa koje predvodi Ante Šprlje i financija, kojim rukovodi Zdravko Marić - po 16. No, kako su putovanja Marića i njegovih suradnika bila najudaljenija i najskuplja, otuda to ministarstvo i na popisu onih koja su na putovanja dosta potrošila.

Mali troškovi Ministarstva branitelja

Sukladno prethodnim podacima logično da je na troškove putovanja najmanje potrošilo upravo Ministarstvo uprave, samo 485 kuna. Slijede ih Ministarstvo branitelja na čelu s Tomom Medvedom (iako su na putu proveli čak 28 dana), iz kojega ističu kako su im troškovi za putovanja ministra, zamjenika i pomoćnika iznosili samo 4275 kuna, te Ministarstvo poduzetništva i obrta, gdje trošak ministra Darka Horvata i njegovih suradnika na 27 dana putovanja iznosi samo 10.591 kunu.

Svi su ostali negdje u sredini - Ministarstvo turizma (ministar Anton Kliman) s 39 dana na putu (36.363 kuna), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (ministar Lovro Kuščević) s 37 dana na putu (25.561), Ministarstvo zaštite okoliša (ministar Slaven Dobrović) s 28 dana na putu (20.865), Ministarstvo unutarnjih poslova (ministar Vlaho Orepić) s 22 dana na putu (41.760), Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (Nada Šikić) također s 22 dana službenih putovanja njegovih čelnika (17.842,23) i Ministarstvo zdravlja (Dario Nakić), ponovno s 22 dana na putu (29.357,87).

Igor BOŠNJAK
NAJVIŠE PUTUJU ČELNICI:

l Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

l Ministarstva obrane

l Ministarstva socijalne politike i mladih

NAJVIŠE SU NA PUTOVANJA POTROŠILI ČELNICI:

l Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

l Ministarstva obrane

l Ministarstva kulture

37.125

kuna po ministarstvu u prvih je 100 dana Vlade potrošeno na troškove putovanja njihovih čelnika

Panenić u Baku, Tolušić u Bruxelles

Slavonci Tomislav Tolušić i Tomislav Panenić također su u gornjem domu po danima njihovih čelnika provedenih na putu, što i ne čudi s obzirom na to da su njihovi sektori - regionalnog razvoja i europskih fondova te gospodarstva, već u prvih mjesec dana zahtijevali niz kontakata i putovanja. Tako su, primjerice, Panenića poslovne obveze odvele čak u Baku i Amsterdam, a Tolušić je bio i u u Bruxellesu na sastancima s predstavnicima Europske komisije. Više je troškova putovanja imalo Ministartvo gospodarstva - 56.796 kuna na 34 dana službenog puta, dok su čelnici Tolušićevog ministarstva na 39 dana službenih putovanja utrošili 39.519 kuna. Treća Slavonka u Vladi, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić i njezini suradnici na putu su pak proveli 37 dana, ali su im troškovi bili manji - 25.561 kunu.

Najčitanije iz rubrike