Novosti
KARDINAL VINKO PULJIĆ:

Dodik bježi od istine o stradanjima Hrvata u Republici Srpskoj
Objavljeno 23. svibnja, 2016.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u nedjelju je oštro osudio napade na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, a posebice one koji dolaze od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ističući kako je riječ o nedopustivom postupanju političara koji ujedno bježi od istine o stradanjima Hrvata na području tog entiteta tijekom proteklog rata u Bosini i Hercegovini. U izjavi koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH kardinal Puljić uputio je i zamjerke hrvatskim političarima u BiH koje je upozorio kako nikada nisu na ozbiljan način otvorili pitanje statusa Hrvata u RS-u.

“Nedopustive su i za svaku osudu prijetnje entitetskog predsjednika Dodika i pojedinih drugih predstavnika vlasti biskupu Komarici, poznatom borcu za istinu i jednakopravnost. Umjesto da napokon poduzmu nužne korake za ispravljanje brojnih nepravdi nanesenih slabijima, očita je želja da se prijetnjama utiša jedan od rijetkih glasova koji se ne miri s potpunim iskorjenjivanjem svega što je hrvatsko i katoličko u cijelom entitetu RS-a”, stoji u izjavi kardinala Puljića.

Kardinal Puljić istaknuo je kao se u cijelosti pridružuje pozivu biskupa Komarice političarima kako u BiH, odnosno u RS-u, tako i u Hrvatskoj, da se napokon počnu ispravljati nepravde učinjene Hrvatima u BiH, posebice onima s područja Banja Luke koji su najprije prognani, a potom im se desetljećima priječi povratak.

Vrhbosanski nadbiskup optužio je hrvatske dužnosnike u BiH da nikada nisu otvorili pitanje položaja Hrvata u današnjoj RS niti su se za njih zauzeli. Političare je podsjetio kako teritorij ne smije biti važniji od čovjeka, a država i svaka državna vlast dužna je biti u službi svakog čovjeka.(H)

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti