Novosti
ODLJEV RADNIKA

Iz zemlje odlaze i inženjeri s plaćom od 15 tisuća kuna
Objavljeno 23. svibnja, 2016.
Stručnjaci ističu kako demografske probleme za sada nitko ne zna riješiti

Problem odljeva stanovništva iz Slavonije, a jednako tako i iz ostalih dijelova Hrvatske, a potom i depopulacija, problemi su koji se u Hrvatskoj počinju sve ozbiljnije shvaćati.

Loša demografska kretanja u bližoj budućnosti Hrvatskoj će donijeti i fiskalni deficit. Upozorio je na ovo Saša Drezgić, zamjenik ministra financija u Opatiji na skupu ekonomista u organizaciji osječkog Ekonomskog fakulteta.

Iako je ovaj trodnevni stručno znanstveni skup akademske i gospodarske zajednice tematski najavljen kao sinteza onoga što je Hrvatska učinila u tri godine članstva u Europskoj uniji, ovaj put o Europi se manje govorilo, a dominirale su domaće teme.

Ivan Miloloža, predsjednik Nadzornog odbora Munje, jasno je ukazao na problem odlaska radnika – iz njegove tvrtke od početka godine u Europu je otišlo 15 inženjera, bez obzira na to što su neki od njih imali i plaću od 15 tisuća kuna. Željko Lovrinčević problem demografije smatra najvećim hrvatskim problemom, ali kaže kako ga za sada nitko ne zna riješiti. Za Damira Novotnyja glavni problem hrvatskog gospodarstva je to što je u njemu "previše politike", Ljubo Jurčić najavljeni paket reformi Vlade doživljava previše činovničkim i za njega to nije ništa drugo nego "malo otpuhivanja prašine sa stroja".

Nešto optimizma donosi Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo banke, najavljujući ponovno pozitivna očekivanja od turističke sezone te stabilan tečaj kune do kraja godine. Ekonomisti, ali i predstavnici akademske zajednice, dotakli su se i najavljene prodaje državnih tvrtki, kažu, mora se poraditi na "pozitivnim očekivanjima od privatizacije".

Prvog dana kongresa u raspravi je sudjelovalo nekoliko župana, među njima i domaćin Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, razgovaralo se o županijskom ustroju, treba li ukidati ili reducirati njihov broj. Župani su se u jednom dijelu složni – državu treba decentralizirati, a nad radom županijskih tijela ima previše "tutorstva države".

Dario KUŠTRO
DVANAESTA GODINA SKUPA

Ovaj skup u Opatiji se održava dvanaestu godinu zaredom kao rezultat suradnje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku – Poslijediplomskih studija Management te Pforzheim University - Business School, kao organizatora u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. I ovogodišnja konferencija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH.

Možda ste propustili...