Kultura
10. NAGRADA ANTO GARDAŠ

Za roman o anoreksiji nagrađena Jasminka Tihi-Stepanić
Objavljeno 22. svibnja, 2016.
Laureatkinja je prije nekoliko godina bila u užem izboru za ovu nagradu

Hrvatska književna nagrada “Anto Gardaš”, koju tradicionalno za najbolji roman ili knjigu pripovijedaka za djecu i mladež objavljenu u prethodnoj godini, dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, ove je godine (dan uoči rođendana osječkog književnika čije ime nosi) pripala velikogoričkoj spisateljici za djecu Jasminki Tihi-Stepanić.


Jasminka Tihi-Stepanić u nekoliko je posljednjih godina napisala dva zanimljiva romana namijenjena mlađim čitateljima: „Imaš fejs?" (Nagrada „Mato Lovrak" te najčitaniji roman za mlade 2012.) i „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor" (u najužem izboru za Nagradu „Grigor Vitez“ , Nagradu „Anto Gardaš“ i Nagradu “Mato Lovrak” za 2013. godinu) te zbirku priča „Baš kao Harry Potter", kojima je izazvala zanimanje i onih koji je čitaju i onih koji je ocjenjuju. U svom najnovijem romanu „Moja neprijateljica Ana“ na 200-njak stranica, u kratkim poglavljima koja se izmjenjuju filmskom brzinom, donosi uzbudljivu dramu 14- godišnje djevojčice Ele koja silno želi postati manekenka pa odbija hranu i izgladnjuje se. U ispovjednoj formi ona prati tegobni put djevojčice od anoreksije do bulimije kojoj je u želucu više papirnatih maramica nego kalorija, čije „poremećeno“ psihičko stanje dovodi i do tjelesnog sloma, do bolnice, u kojoj umalo ne završava tragično. Kao dragocjeno uporište pojavljuju se nastavnik tjelesnog odgoja, dolutali psić, a vraćaju se i stari prijatelji i poljuljane obiteljske vrijednosti.


- Autorica pokazuje na uvjerljiv ii nenametljiv način koliko opasnosti krije nesmotreno povođenje za idolima i načinom života koji mladima svakodnevno nude, zapravo nameću mediji, nudeći im priželjkivani svijet odraslih u koji bezglavo žure a iz kojeg će se potom osviješćeni bolnim vlastitim iskustvom teško vratiti – istaknuo je osječki književnik Stjepan Tomaš, predsjednik Prosudbenog povjerenstva, koji čine i Branka Primorac te Dubravka Težak.
Na natječaj je pristigao rekordan broj knjiga - 33, a u uži je izbor, uz pobjedničku, ušlo još četiri: Miro Gavran „Ljeto za pamćenje", Vjekoslava Huljić „Moja sestra je mrak", Nives Madunić Barišić „Lunapark" i Renate Zlatković: „Kalorije", Slagalica, Dubrovnik.


Branku Primorac čudi, ali i veseli što je unatoč krizi izdavaštvo za djecu i mladež u punom zamahu. Ove je godine povjerenstvo pročitalo rekordan broj stranica jer je – osim zbog rekordnog broja pristiglih naslova – u modi i ispisivanje znatno većem broja stranica. Većina romana za mladež danas ima 200-njak pa i mnogo više stranica. Istaknula je Branka Primorac da je i ove godine bilo romana koji “bolje da nisu ni objavljeni”, ali i da se povjerenstvo lako usuglasilo i oko pobjednice i oko užeg izbora.N.Vekić

Najbolja je usmena predaja

- Nagradu sam priželjkivala, a na neki način i očekivala jer sam vjerovala u kvalitetu onoga što sam napisala – kaže autorica, kroz smijeh priznajući da jest nakladnika pitala jesu li njezin roman poslali na natječaj za ovu nagradu. S obzirom da je riječ o prestižnoj nagradi, nije si željela uskratiti mogućnost i osvojiti ju. Život knjige nakon osvajanja nagrade ovisi isključivo o nakladniku i njegovim marketinškim aktivnostima, promocijama, dok autor, kaže 58-godišnja prof. hrvatskog jezika i književnosti Jasminka Tihi-Stepanić, kad svoju knjigu pusti u život – ili točnije u ruke nakladnika, on je svoj dio posla završio. Uz to, najbolja preporuka je usmena predaja zadovoljnih čitača. Uskoro joj iz tiska izlaze slikovnice “Priča o ribaru i zlatnoj ribici” i “Kako su nastali morski oblutci”, a u pripremi ima zbirku priča radnoga naslova “Priče s morskoga dna” i roman za mlade radnoga naslova “Tragači za srećom

Ulomke iz romana čitala je osječka glumica Anita Schmidt.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike