Regija
NA KRNJAŠU U VINKOVCIMA

Spomenik Mariji i Ivanu Kozarcu
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

VINKOVCI - Ispred obnovljene rodne kući književnika Ivana Kozarca na Krnjašu u Vinkovcima, Željko Takšić, Katarina Stanić i Dinka Liščić svečano su otkrili spomenik Mariji i Ivanu Kozarcu, rad akademskog kipara Dejana Durakovića, a u nazočnosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Podsjetimo, ideju za izradu spomenika dao je bračni par Katarina i Bosiljko Stanić, a iza cijelog projekta stoji Udruga Vinkovački šokački rodovi.

- Zaista je nevjerojatno rijetko da se u ova zamršena vremena prepuna riječi s negativnim predznakom, podiže i otkriva spomenik jedne ljubavi, ljubavi pjesnika prema njegovoj muzi.Priča o toj ljubavi koja zbog rodbinske povezanosti, nije mogla biti okrunjena brakom , izrazito je romantična i evocira pripovijest o šokačkom Romeu i Juliji, zbog tog svog aspekta još je zanimljivija svim naraštajima.Ovaj spomenik također predstavlja lijep poziv da se i Vinkovčani i svi putnici namjernici podsjete na književno djelo Ivana Kozarca, istaknuo je Zlatko Hasanbegović, ministar kulture.
 
Objašnjavajući razloge postavljanja spomenika Ivanu Kozarcu i njegovoj sestrični Mariji Kozarac, u koju je po predanju književnik bio platonski zaljubljen, ali se njihova ljubav nije mogla ostvariti zbog bliskih rodbinskih veza, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova koji stoje iza tog projekta Zvonimir Liščić rekao je kako se nakon obnove književnikove rodne kuće izrada spomenika nametnula sama po sebi.

- Uvijek smo sretni kada slavimo svoju povijest koja je značajna, svoje književnike, sva ona dijela.Drago mi je da imamo pisce kao što je Ivan Kozarac i da možemo napraviti ovakav jedan lijep spomenik.Posebnu bi istaknuo inicijativu koja je krenula od građana, udruga  i svih onih koji su zainteresirani za vinkovačku povijest i pisce, istaknuo je Ivan Bosančić, dogradonačelnik grada Vinkovaca.

Prema riječima autora spomenika, vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića, Marija i Ivan Kozarac prikazani su kako sjede jedno pokraj drugoga i drže se za ruku na šokačkoj klupi iako, kako je rekao, u njihovo doba zbog običaja koji su tada vladali to nije bilo moguće.
 
U pozdravnom govoru na otvorenju spomenika sve nazočne pozdravio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a na otvorenju je bio i Tomislav Jagić, unuk Marije Kozarac.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili je Kazalište ''Mika Živković'', glumci 23.Festivala glumca, Vladimir Andrić, glumac Kazališta Joza Ivakić, a svečanost otvorenja uveličao je Tamburaški sastav ''Đeram'' iz Vinkovaca.Svečanost osvorenja završila je kako drugačije nego velikim šokačkim kolom.M. Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike