Osijek
DAN OTVORENIH VRATA ŠKOLE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA

Kreativnost i vještina na djelu
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

I ove je godine Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek proslavila svoj dan, organizirajući mnoštvo radionica pod sloganom Dan otvorenih vrata škole. Radionice su bile vezane uz kiparski, arhitektonski, slikarski, grafički, aranžersko-scenografski dizajn, dizajn odjeće i povijest likovne umjetnosti.

Tako je slikarski dizajner Domagoj Salonja prikazao umijeće prikazivanja svemira tehnikom SprayArta. Učenici OŠ Franje Krežme, OŠ “Dobriša Cesarić” i Škole primijenjene umjetnosti kreirali su dva osječka spomenika od reciklažnog materijala na radionici Osijek i ja dišemo. Izradili su reprodukcije poznatih skulptura Mačkamame i Franje Krežme, pod vodstvom prof. Sandra Ambrinca, u suradnji s udrugom Snaga kulture. U Slikarskoj radionici Kulin-art (voditelji Tihomir Fischer i Željko Ašperger) učenici su istraživali utjecaj mirisa i okusa hrane pri stvaranju slika. Profesori Monika Šimenić-Vladislavljević i Vladimir Pandžić zamijenili su crtaći papir pješačkom stazom i omogućiti učenicima vraćanje u rano djetinjstvo. Prof. Damir Tomas pokazao je učenicima kako strojno i ručno obrađivati drvo, dok su prof. Želimir Fišić i učenice 4.c razreda smjera slikarskog dizajna osmislili radionicu Naslikaj moju pjesmu.

Voditeljica radionice Plešimo s Indijancima bila je prof. Julka Dukić, radionicu izrade karikatura vodili su prof. Tihomir Taborski i Dražen Brkić, prof. Jelena Lulić i Iva Mandić s polaznicima radionice prošle su Kvizom kroz povijest likovne umjetnosti, dok su radionicu Korelacija nastavnih sadržaja povijesti i književnosti na izvorima – referentna zbirka, vodili prof. Kristina Kopf i Ivica Nikić.

Zanimljive su bile i radionica izrade lutaka Striborova družina, radionica Flatland, radionica grafičkog dizajna, radionica uporabe cementa pri izradi dekorativnih predmeta za dom i mnoge druge. U školskim galerijama otvorene su izložbe učeničkih i profesorskih radova, a predstavljeno je i mnoštvo atraktivnih modnih revija pod vodstvom prof. Marije Adrić Soldo i Goranke Golubović, realiziranih u suradnji s brojnim suradnicima i bivšim učenicima, danas etabliranim dizajnerima. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike