Osijek
NA RAČUNU STAVKA ZA KOJU JE MALO TKO DOSAD ČUO

Na kiosku naplatili kunu više za - uslugu
Objavljeno 21. svibnja, 2016.
Kiosk plus uslugu naplaćuje samo na cigarete, i na to obračunava PDV

Prilično iznenađena bila je naša čitateljica Sanja kada je na kiosku u Vukovarskoj ulici u Osijeku, vlasništvu vukovarskog Kioska plus, kupila cigarete. Platila ih je, naime, kunu više nego inače.

U prvi je trenutak pomislila da su cigarete poskupjele, ali se prevarila. Na računu je bila jasno ispisana cijena cigareta od 20 kuna, a jedna kuna koja ju je zbunila zapravo se odnosila na - “naplatu usluge”.

- Cigarete LD Pink svagdje gdje god sam ih kupovala stoje 20 kuna, osim u ovom kiosku. Nazvala sam broj fiskalne blagajne koji je naveden na računu, a čovjek koji mi se javio rekao mi je kako je to nemoguće - kaže čitateljica Sanja, pitajući smiju li trgovci uopće naplaćivati uslugu, je li na snagu stupio neki novi zakon za koji ne zna ili je posrijedi nešto drugo. Odlučila je, kaže, javno pitati o čemu je riječ.

Stoga smo telefonski kontaktirali Kiosk plus, iz kojeg su nam odgovorili kako je naplata usluge u skladu sa zakonom te kako na nju imaju pravo.

- Zakonski imamo pravo naplaćivati uslugu, a sve ostalo je na Poreznoj upravi - kažu u Kiosku plus, naglašavajući kako je na cijeli iznos uredno obračunat PDV, te kako je izdan fiskalni račun, čime je zakon poštovan u cijelosti. Uslugu naplaćuju samo kada je u pitanju prodaja cigareta, koja čini 75 % njihova prometa.

- Cijena je cigareta fiksna. Za sve drugo imamo pravo formirati cijenu, odnosno obračunavati maržu, ali za cigarete ne - objašnjavaju.

Poput naše čitateljice, s naplatom usluge nikada se nisu susreli ni u osječkoj udruzi Potrošač, iz koje su nas uputili na Poreznu upravu. Do zaključenja ovog broja, međutim, iz Porezne uprave nismo dobili odgovor na naš upit je li naplata usluge na spomenuti način uistinu zakonski dozvoljena.

Ivica GETTO
Svi su u nedoumici

Vlasnik jedne manje trgovine kaže nam kako nikomu nikada nije naplatio uslugu. “Mislim da se usluga ne smije naplaćivati kada je riječ o maloprodajnom objektu, ali je moguće da su pronađene neke rupe u zakonu. Kada je riječ o prodaji cigareta, zarada je gotovo nikakva, samo od tri do šest posto, ili zarada od eventualne prodaja mjesta za štand proizvođaču, odnosno distributeru. Većina nas cigarete drži isključivo zbog ljudi. Unatoč tome, osobno za naplatu usluge nisam čuo” , ističe trgovac.

Spomenuti je način naplate usluge novost i za djelatnike knjigovodstvenog servisa koje smo zamolili za komentar. “S tim se nikada nismo susreli i ne znam je li to u skladu sa zakonom. No, s druge strane, ako je obračunat PDV, vjerojatno je sve u redu. Mislim kako čak ni Porezna uprava s tim nema veze”, kaže vlasnica.

Naplata raznih usluga nije neobična u EU. Tako je, primjerice, u Mađarskoj uobičajeno da je u iznosu računa unaprijed ukalkulirana napojnica, dok se u Italiji naplaćuje pribor za jelo, premda ga gost ne smije nositi kući. U Dubrovniku se, pak, naplaćivalo i u račun dodavalo - slušanje žive glazbe na terasi. Cijelu situaciju možda je najbolje objasnio jedan baranjski trgovac. Rekao je, naime, kako papir trpi sve i kako se u našoj državi ljudima može naplaćivati sve i svašta ako se dio (PDV) izdvoji za državu.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike