Ekonomija
OVLAŠTENE ISPITNE STANICE U PAT-POZICIJI

Većina poljoprivrednika čeka krajni rok za kontrolu uređaja za primjenu pesticida
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim pregledima, podsjećaju u Savjetodavnoj službi.

Ivica Prpić, viši koordinator za mehanizaciju u Savjetodavnoj službi, podsjeća da kontrola, iako je zakonska obveza, najviše pomaže upravo poljoprivrednicima jer ispravni uređaji umnogome pridonose kvaliteti rada. Prpić podsjeća da se održavanjem uređaja u ispravnom stanju postiže bolja kvaliteta primjene pesticida i ostvaruje najbolja pokrivenost zaštitnim sredstvima. Time se ostvaruje i ekonomičnost primjene jer se preciznom primjenom ostvaruju uštede u potrošnji kemijskih sredstava i na kraju, ali ne manje bitno - umanjuje se štetni utjecaj na zdravlje ljudi i životinja, zaključuje Prpić.

Također Prpić upozorava kako je rok do kojeg uređaji moraju biti pregledani 26. studenoga ove godine. Do tog datuma svi uređaji za primjenu pesticida moraju biti bar jednom pregledani. Iako se čini kako vremena ima dovoljno, Prpić upozorava kako su mnogi poljoprivrednici čekali krajni rok za kontrolu i tako je stvorena “pat-pozicija” u kojoj postojeće ispitne stanice ne mogu kvalitetno pregledati sve uređaje do isteka zakonskog roka.

Naime, redoviti pregledi uređaja za primjenu pesticida obavljaju se jednom u 3 godine, osim novih uređaja kupljenih nakon 1. 1. 2013. koji prvi pregled trebaju obaviti u razdoblju od 5 godina, objašnjava Prpić i dodaje kako vlasnici novih uređaja prije prve uporabe, a najkasnije tri mjeseca od kupnje, trebaju predati zahtjev ispitnoj stanici radi dobivanja znaka o obavljenom pregledu. Nakon uspješnog pregleda ispitne stanice izdaju vlasniku stroja izvještaj o obavljenom pregledu i označavaju prskalicu ili raspršivač znakom o obavljenom pregledu. Također, treba istaknuti kako redovite preglede mogu obavljati samo ispitne stanice koje imaju ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede, a njihov popis je objavljen na web stranici Ministarstva.R.Sorić

RUČNE I LEĐNE PRSKALICE NE MORAJU NA PROVJERU

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon te leđni raspršivači na motorni pogon, precizira Prpić i napominje kako se poljoprivrednici za sve dodatne informacije i pomoć slobodno mogu obratiti djelatnicima područnih odjela Savjetodavne službe.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike