Ekonomija
EU PROJEKTI I GOSPODARSKI RAZVITAK

U Općini Antunovac pripremljeni novi projekti, vrijedni 30 milijuna kuna
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

Kada je prošle godine u Antunovcu otvorena nova cesta D518, koja je vozače poštedjela triju oštrih zavoja u samom središtu mjesta, slijedila je lančana reakcija i konačno otvaranje mogućnosti za koje se općinsko vodstvo priprema nekoliko godina.

Središte Antunovca dobilo je prostor za uređenje i urbanizaciju na površini većoj od 17 hektara, a Gospodarska zona Antunovac ostvarila je puni potencijal dobre prometne povezanosti, koja je jedan od ključnih elemenata njezine konkurentnosti i atraktivnosti.

Na reakciju općinske vlasti, koju u trećem mandatu predvodi Ivan Anušić, prvi čovjek HDZ-a Osječko-baranjske županije i zastupnik u Hrvatskom saboru, nije trebalo dugo čekati. Projekti za uređenje i oživljavanje središta Antunovca već su spremni i čekaju raspisivanje natječaja za europske fondove.

Novo središte Antunovca bit će izgrađeno na prostoru uz novu crkvu sv. Antuna, gdje će prva investicija biti gradnja sportske dvorane u sklopu koje će biti i ljetna pozornica (amfiteatar), za organizaciju manifestacija i događaja na otvorenom. Oko dvorane bit će uređen park, a s druge strane ceste, na približno 8 ha, u planu je gradnja sportsko-rekreacijskog centra, koji će sadržavati malonogometne i teniske terene, trim-stazu i šetnicu, uz koje će biti izgrađena i nova poslovno-stambena zona.

Raste broj stanovnika

“U poslovno-stambenoj zoni bit će izgrađeni tipski objekti predviđeni za poslovne prostore i stanovanje, no njihova je posebnost što će biti 100% energetski samoodrživi. Upravo zbog toga dio sredstava potrebnih za provedbu ovoga projekta planiramo povući iz fondova Europske unije”, rekao je načelnik Ivan Anušić, istaknuvši kako nije u planu novo središte Antunovca u cijelosti pokriti asfaltom.

“Mi u Slavoniji imamo dovoljno mjesta za poslovne i gospodarske zone, stambene zone trebaju biti ispunjene parkovima i zelenilom, i zato će novo središte Antunovca biti i nova pluća mjesta”, rekao je Anušić.

Općina Antunovac poznata je kao jedna od rijetkih u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj raste broj stanovnika. Nema praznih kuća, jer, ako se netko i odseli, nije problem pronaći kupca za kuću. U školu i vrtić, također sagrađenom sredstvima EU fondova, upisan je veći broj djece nego prijašnjih godina.

Kako u Antunovcu djeluje nekoliko sportskih klubova te nogometna škola za dječake i škola odbojke za djevojčice, školska sportska dvorana je duže vremena premalena i nedostatna za stvarne potrebe mještana.

Zbog toga je pripremljena projektna dokumentacija za novu sportsku dvoranu, za čiju je gradnju i opremanje potrebno osigurati 8,5 milijuna kuna. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani srednjih dimenzija, s unutarnjim i vanjskim sadržajima, koja će i vizualno oplemeniti novo središte Antunovca.

Za natječaje Europske unije pripremljen je i projekt biciklističke staze kroz Ivanovac i Antunovac u duljini od 4,3 km, vrijednosti 450.000 eura, koja će se nastavljati na postojeću biciklističku stazu, izgrađenu također europskim sredstvima.

Proširena Gospodarska zona

Glavni preduvjet za podizanje kvalitete života mještana je zapošljavanje, i zato je dobra vijest da će posla u Gospodarskoj zoni Antunovac biti sve više. U ovom trenutku u Gospodarskoj zoni otvorena su tri gradilišta, od kojih je u jedno investirala tvrtka Bra.Pag d.o.o za proizvodnju tekstila, odjeće, doradu i bojenje krzna, štavljenje i obradu kože i ostalih odjevnih predmeta. Drugi objekt u vlasništvu je tvrtke Consortium d.o.o za proizvodnju, trgovinu i usluge, koja se bavi trgovinom na veliko, bojama i lakovima, a oba ta objekta bit će otvorena u vrlo kratkom vremenu. Treći objekt u izgradnji je reciklažno dvorište, koje sa 80% sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna.

U završnoj je fazi priprema dokumentacije za gradnju objekta za tvrtku Carpe diem d.o.o. i Ekoenergana d.o.o. – s kogeneracijom, koja će izgraditi bioenerganu za proizvodnju električne i toplinske energije te proizvodnju peleta.

Kako je zona već popunjena više od 66 %, u rujnu 2015. DUUDI je odobrio proširenje na dodatna 58.042 četvorna metra, a trenutno se dovršava projektna dokumentacija za izgradnju infrastrukture za prošireni dio. Za nove parcele već postoje zainteresirani investitori, prva se javila IT tvrtka koja planira zaposliti 150 - 200 informatičara koji će raditi isključivo za izvoz, a drugi je zainteresirani investitor autoprijevoznik iz Vinkovaca.

U prostoru Gospodarske zone Općina Antunovac i Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac RODA d.o.o. izgradit će poduzetnički inkubator s poslovnim prostorom za poduzetnike početnike, konferencijskom salom i trening-centrom. Vrijednost gradnje objekta je sedam milijuna kuna, a, uz sportsku dvoranu, to je drugi veliki projekt koji će Općina Antunovac ove godine nominirati za financiranje iz europskih fondova.

Uz velike, infrastrukturne, projekte, Općina Antunovac poznata je i po provedbi manjih, “soft”, projekata namijenjenih dodatnoj edukaciji mladih te podizanju standarda života osoba treće generacije, koji su jako dobro prihvaćeni u zajednici.

U vremenu kada se jako često, i s velikim žarom, spominju riječi projekt, EU fondovi i gospodarski razvoj, ohrabruju primjeri općina u kojima to nisu tek prazne riječi, nego opipljivi i konkretni rezultati koji ispunjavaju ideju i smisao projekata - stvaraju preduvjete za održiv gospodarski razvoj i unaprjeđuju život zajednice.

POVLASTICE INVESTITORIMA

Trenutno u Gospodarskoj zoni Antunovac posluju tvrtke Perutnina Ptuj – Pipo d.o.o, Crodux d.o.o., Mlakar viličari d.o.o., ZVG d.o.o., koje zapošljavaju 40 djelatnika, većim dijelom iz Općine Antunovac, što je i preduvjet za oslobađanje od komunalnih doprinosa i druge povlastice koje Općina osigurava investitorima u zonu.

Novi projekti

Ove godine na natječaje europskih fondova bit će prijavljeno nekoliko velikih projekata - nova sportska dvorana u Antunovcu i Poduzetnički inkubator u Gospodarskoj zoni Antunovac, biciklistička staza kroz Ivanovac i Antunovac te nerazvrstana cesta Ivanovac.

Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže, biciklističke staze...

U tijeku su projekti rekonstrukcija vodoopskrbne mreže Ivanovac i magistralni cjevovod Antunovac – Tenja - RVS Osijek, što je dio velikog projekta “Osijek”, izgradnja biciklističke staze Ivanovac – utvrda Kolođvar, koja se sufinancira sredstvima Ministarstva turizma, te izgradnja kanalizacijskog sustava u ulici Hrvatske Republike u Antunovcu.

IZ IPARD-a 739.000 KUNA

Općina Antunovac aktivno je uključena u rad LAG-a Vuka-Dunav te je dala značajan doprinos izradi Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav za razdoblje 2014. – 2020. godine. Ukupna vrijednost sredstava koji će se osigurati Strategijom za LAG područje iznosi 1,093.000 eura, a očekuje se da će biti utrošena za provedbu 50 projekata. LAG Vuka-Dunav do sada je za projekte u široj zajednici uložio 739.000 kuna IPARD sredstava.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike