Gastro
ILOČKI PODRUMI

Vina berbe 2015. već osvajaju nagrade
Objavljeno 21. svibnja, 2016.
Manji postotak alkohola omogućava da se duže uživa u ispijanju

Odlična vina za najširi krug konzumenata, ugodne svježine, lepršava, ugodnih cvjetnih i voćnih mirisa, bila bi najčešća odlika proizvoda nastalih 2015. godine u najnagrađivanijoj hrvatskoj vinariji - Iločkim podrumima.

Užitak kušanja kvalitetnih i vrhunskih vina, prvenstveno berbe 2015. godine, u prekrasnom ambijentu ladanjskog imanja Principovac, imala je u četvrtak priliku manja grupa hrvatskih novinara. Domaćin je bio sam vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević, naravno, zajedno s vrijednim suradnicima te poznate vinske i sve više i turističke tvrtke, na istoku ili kako Mihaljević voli reći - početku Hrvatske.

- Bila nam je težnja da dobijemo najveći dio naših vina koja će biti svježa, mirisna, lagana, s manjih postotcima alkohola. Cilj je naime, da se u dobrom društvu duže uživa u ispijanju vina, jer je riječ o vinima s postocima alkohola od 11,5 do uglavnom 12 posto, kaže Mihaljević.

Na Principovcu su novinari, valja to naglasiti dočekani s pjenušcem Princeps, koji nastaje od frankovke i izvrsno se sljubljuje s domaćim jagodama. Nakon laganog ručka uslijedila je degustacija koju je vodila Karmela Tancabel, inače voditeljica izvoza. Krenula je sa standardnom kvalitetnom graševinom, laganom i lepršavom, s 11,5 posto alkohola, koja je vrlo tražena na domaćem, ali i inozemnim tržištima. Zanimljivo je kako se čak 30 tisuća boca tog vina godišnje prodaje u Japanu. Za usporedbu je ponuđena vrhunska graševina, ozbiljnija, zlatno žute boje, mirisom zrelog voća i nježnih mednih nota. Pinot bijeli je za pojedince bio pozitivno iznenađenje, kao i chardonnay, koji istina još uvijek nije na tržištu. Kvalitetni traminac, koji je i najvažniji brend Iločkih podruma, treba li posebno isticati, i 2015. je odličan. Nagrađen je bončanom medaljom na uglednom Decanterovom ocjenjivanju ove godine. Vrhunski traminac ima nešto više ostataka šećera od kvalitetnog, boje starog zlata, s mirisom ruže i muškata. To je vino ove godine već osvojilo zlatnu medalju na ocjenjivanju u Mostaru. Od frankovke nastaje kvalitetni, suhi rose, a ta sorta, koja će u Iločkim podrumima u narednom razdoblju dobiti očito veću važnost, dominantna je u kupaži s cabernet souvignonom u Kapistranu crnom. Za kraj je ostao u svakom smislu - šećer - traminac izborne berbe bobica iz 2011. godine. Predikat je to koji je osvojio nagrade na svakom ocjenjivanju na kojem se pojavio. Novinari iz Zagreba imali su dvodnevni program boravka u Iloku i Iločkim podrumima. Bilo je to za sve nesumnjivo izvrstan doživljaj bogat eno i gastro užicima koje omogućavaju proizvodi Iločkih podruma i svakako gostoljubivi domaćini.

Igor MIKULIĆ
Lani Iločke podrume posjetilo 35.000 gostiju

Iločkim podrumima turizam predstavlja sve značajniji izvor prihoda. Nimalo slučajno, jer vinski turisti su vrlo poželjni gosti. Prema istraživanjima prosječan vinski turist je ekonomski neovisna visokoobrazovana osoba u dobi od 45 do 50 godina. Riječ je o ljudima koji su dobri potrošači i koji preko enologije zapravo upoznaju neko područje, njegovu povijest, kulturu i ljude. Iločke podrume lani je posjetilo respektabilnih 35 tisuća gostiju. S obzirom što Ilok i Iločki podrumi nude, taj broj mora biti i znatno veći.

Počinje gradnja luksuznog hotela

U posljednoj je fazi izrada projektne dokumentacije te će ove godine na Principovcu početi gradnja najluksuznijeg hotela istočno od Zagreba kategorizacije 5+ zvjezdica. Hotel će imati 25 soba, manju kongresnu dvoranu, vinski wellnes i mnoge druge sadržaje. Kako je najavio vlasnik tvrtke Juraj Mihaljević, hotel će biti namijenjen zahtjevnijim gostima, primjerice tvrtkama koje će dolaziti tu na team buildinge, uz korištenje brojnih sportsko-rekreativnih sadržaja, poput tenisa, golfa, biciklizma ili šetnji kroz vinograde, masaža, opuštanja...

Možda ste propustili...