Kultura
2. ZAGREB BOOK FESTIVAL

Nadahnuta opusom Jasne Horvat, akademkinja Dubravka Oraić Tolić autorici je posvetila pjesmu
Objavljeno 21. svibnja, 2016.
Josipa Mijoč izložila Istraživanja festivala, a Jasna je Horvat predstavila svoj roman “Vilijun”

Vezani članci

KREATIVNA RIZNICA ZAVRŠENA PREDSTAVLJANJEM ROMANA JASNE HORVAT I ANALIZOM OPUSA ARS HORVATIANA

Dekan Ekonomskog fakulteta pokazao kako Vilijun čitati uz pomoć pametnog telefona

OSIJEK O DRUŠTVENO ODGOVORNOJ KREATIVNOSTI NA EFO

O kulturi i kreativnoj industriji iz pozicije stručnjaka, amatera, poduzetnika, znanstvenika...

NOVI ROMAN JASNE HORVAT NAMIJENJEN JE MISAONIM NOMADIMA

"Viljun" prevladava ograničenja “papirnate” knjige i umetnutim QR kodovima stvara “pametnu knjigu”

Zagreb Book Festival (ZBF) organizira se drugu godinu zaredom s ciljem promicanja čitanja i knjige, što se nastoji ostvariti gostovanjima svjetski poznatih stranih i domaćih pisaca, predstavljača i glumaca.

Više od 60 festivalskih izlagača ove se godine okuplja oko književnih tema, a uz domaće autore u fokusu su festivala autori iz Irske – zemlje koju obilježavaju česta razdoblja emigracije, katoličko nasljeđe te srodnost s Hrvatskom po prostornoj veličini, broju stanovnika i borbi za neovisnost. Ovogodišnji se ZBF održava u Muzeju za umjetnot i obrt i traje punih tjedan dana (od 16. do 22. svibnja), a domaći i inozemni posjetitelji imali su priliku nazočiti i izlaganjima dviju Osječanki. Josipa Mijoč je u srijedu (18. svibnja) izložila Istraživanja festivala – susret nakladnika i čitatelja, kao rezultat partnerske suradnje Ekonomskog fakulteta u Osijeku i ZBF-a. Docentica je Mijoč objasnila kako je i ovogodišnji ZBF organiziran u prostoru Muzeja za umjetnost i obrt upravo zbog prošlogodišnjih rezultata istraživanja te kako je riječ o prvoj sustavnoj analizi festivalskih događaja u Hrvatskoj. U impressumu je ZBF-a Ekonomski fakkultet u Osijeku naveden kao istraživački partner ZBF-a, a predstavljaju ga Ana Zrnić, Tanja Odobašić, Petra Forjan i Karla Bilandžić, studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Roman “Vilijun” Jasne Horvat predstavljen je u četvrtak na Ljetnoj pozornici MUO-a. O tom interaktivnom tekstu govorile su akademkinja Dubravka Oraić Tolić, urednica Nives Tomašević i sama autorica, a predstavljanje je moderirala Renata Margaretić-Urlić. U prepunom prostoru Kulturnog kluba moderatorica je najavila “Vilijun” kao tiskanu knjigu koja je čitateljima spremna recitirati i pjevati. Urednica Tomašević izjavila je, pak, kako je ovaj roman jedina knjiga u njezinoj dugogodišnjoj karijeri koja je dovršena nakon što je otisnuta. Naime, tri QR koda sadrže videosnimke s osječkog predstavljanja. Te su snimke dovršene i postavljene na internet netom prije zagrebačke promocije ovog neobičnog i inovativnih književnih teksta. Sama je autorica zahvalila Jasni Vukas, koja je svojim inicijativama potaknula interes kineskih kulturnih predstavnika za roman i njegovo potencijalno prevođenje na kineski jezik.

Publika je posebno zanimanje pokazala za interaktivne dionice teksta, koje su na predstavljanju objašnjene s pomoću multimedijske opreme. Dubravka Oraić Tolić istaknula je kako romanom “Vilijun” “dobivamo već sada prepoznatljivo umijeće pisanja – Ars Horvatiana, najdosljedniju autorsku konceptualnu poetiku u suvremenoj hrvatskoj književnosti.”

U zaključku izlaganja Dubravka Oraić Tolić izjavila je kako “Jasna Horvat ne piše samo pojedine romane i knjige nego istodobno gradi cjeloviti opus u kojemu će svaki roman, svaka knjiga u spojevima znanosti, estetike i mistike zauzeti posve određeni, idejom ispunjeni prostor, a svaka ideja u cjelini opusa utjeloviti se u vrijeme pisanja i stopiti s prostorom pojedinih djela i ideja u zaigrani, znanošću i umjetnošću protkani opus magnum horvatianum.”

Nadahnuta opusom Jasne Horvat, akademkinja je Dubravka Oraić Tolić autorici posvetila pjesmu, koju je na kraju predstavljanja podijelila s brojnim auditorijem.

Narcisa VEKIĆ

Jasna Horvat ima najdosljedniju autorsku konceptualnu poetiku u suvremenoj hrvatskoj književnosti

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike