Novosti
BIVŠI PREDSJEDNIK TVRDI: UKIDANJE UREDA JE PROTUUSTAVNO

Mesić: Ovo je politička odmazda
Objavljeno 19. svibnja, 2016.

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stjepan Mesić najavio je u četvrtak da će od Ustavnoga suda zatražiti mišljenje o izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata kojima mu se ukida Ured u Grškovićevoj ulici, odnosno donošenje privremene mjere odgode primjene zakona do odluke ustavnih sudaca o njegovoj ustavnosti.

- Ovo je pravna država, borio sam se za nju i njezine institucije, mnoge sam doveo na velike pozicije u ovoj državi i očekujem od njih da poštuju pravila pravne države. Idem akcijom prema Ustavnom sudu jer su izmjene protuustavne - rekao je Mesić na konferenciji s koje je poručio da i dalje ostaje aktivan u politici. Hrvatski sabor u srijedu je na prijedlog Mosta izglasao zakonske izmjene kojima će Mesić od 1. lipnja ostati bez trajnog prava na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok na teret državnog proračuna i dalje ostaje osiguravanje njegove fizičke zaštite. Dođe li do situacije da ga se želi deložirati, Mesić odgovara: "Iznositi me ne mogu, ali mogu izići. Ja sam legalist, a pitanje je jesu li svi legalisti. U svakom slučaju, neću oružjem braniti ovaj prostor", dodao je. U slučaju deložacije, odgovorio je na pitanje novinara, neće zvati čelnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, koji je glasao za ukidanje ureda, a inače je poznat po tome da se kroz rad stranke zauzima za prava osoba kojima prijeti deložacija. Ponovio je da ga se želi maknuti jer je antifašist. "Radi se jednostavno o političkoj odmazdi. Pogledajte strukturu Domoljubne koalicije, političku snagu Bože Petrova & Co. i što oni meni prigovaraju. Prigovaraju mi moj antifašizam i to se ne usude reći, a to su trebali“, poručio je.

Osvrnuo se i na aktualna događanja vezana uz prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka te ugovor tvrtke njegove supruge Ane s tvrtkom lobista MOL-a Jozom Petrovićem, što je nazvao "novom Fimi medijom“. Upitan smatra li da Karamarko treba odstupiti, Mesić odgovara da je to pitanje za Karamarka, a ne za njega. "Ne mogu, ipak je on bio šef moga kabineta. Da ja nešto protiv njega kažem, stvarno nemam srca", istaknuo je.(H)

U SIRIJU TREBA POSLATI SVJETSKE AUTORITETE TEPEŠA I PETROVA

Mesić se osvrnuo i na svoj odlazak u Siriju “na poziv sirijske strane” vezan uz nekadašnju Ininu bušotinu u blizini Palmire, te kazao kako bi bilo dobro da Hrvatska vrati u posjed tu bušotinu. “Ali, budući da Vlada i Sabor u mene nemaju povjerenje, nadam se da će otići Ivan Tepeš i Božo Petrov koji su autoriteti u svjetskim razmjerima, pa se nadam da će biti autoriteti i za sirijske vlasti”, naveo je Mesić.

Možda ste propustili...