TvObzor
HORACE I PETE - NOVA SERIJA LOUISA C.K.-A

Tragedija koja se nametnula kao serija godine
Objavljeno 20. svibnja, 2016.
Iako su “Louie” i “Horace i Pete” odlične serije, Louis C.K. je prije svega vrhunski stand-up komičar, čiji nastupi su razlog zbog kojega je dosegnuo zvjezdani status i mogućnost da sam financira ovakve TV eksperimente

Treća epizoda serijala “Horace i Pete” počinje krupnim planom žene, koju glumi Laurie Metcalf (Sheldonova mama iz “Teorije velikog praska”), koja prepričava događaj što joj je promijenio život. U sljedećih devet minuta kamera prikazuje samo njezino lice dok ona detaljno opisuje svoj prekrasni život sa suprugom u Pennsylvaniji, ali i ispovijeda svoju nevjeru. U detalje opisuje svaki trenutak koji je doveo do trenutka kada je ugrozila svoj brak. Tijekom njezina monologa gledatelji koji imaju strpljenja za takve “ekshibicije” imat će prilike upoznati ovu ženu, čija priča na nevjerojatan način pokazuje sve njezine osjećaje. Do kraja monologa siguran sam da je svaki gledatelj koji nije odustao od tog “kazališta na televiziji” shvatio njezinu čežnju i instinktivnu želju za erotskom avanturom, kao i žaljenje zbog čina koji je označio početak tragedije. Tragedija koja označava kraj divnog i zdravog braka.

Na tragu Bergmana

U godini kada me svaka nova epizoda “Igara prijestolja” podsjeća koliko uistinu obožavam ovu seriju, dok se borim s dječjim bolestima i likovima treće sezone “The 100”, uživam u nevjerojatnom glumačkom ostvarenju Boba Odenkirka u drugoj sezoni “Nazovi Saula” ili pokušavam shvatiti zašto su svi oduševljeni plitkošću radnje, zapleta i statične glume Toma Hiddlestona i Hugha Laurieja u “Night Manageru”, ova treća epizoda “Horace And Petea” najbolje je što se dogodilo televiziji. Na tragu “Persone” Ingmara Bergmana, odnosno Almina monologa, koji je, siguran sam, ostao u sjećanju svih koji su ga gledali.

“Horace And Pete” je desetodijelna serija, koju je komičar Louis C.K. u tajnosti snimao te je odlučio nezavisno distribuirati i ponuditi obožavateljima kupnju preko svoje internetske stranice. Radnja serije prati vlasnika puba “Horace and Pete's”, zaposlenike i goste koji prolaze kroz njihov kafić. Osim Louisa C.K.-ja, koji je seriju napisao, režirao te glumi u njoj, u glavnim ulogama pojavljuju se - Alan Alda, Steve Buscemi, Jessica Lange, Steven Wright i Eddie Falco. Iako ni jedna epizoda ovog serijala ne uspijeva dosegnuti već spomenutu treću epizodu, ova tragedija koju mnogi kritičare hvale, a bavi se temama poput zlostavljanja, alkoholizma, rasizma, obiteljskog otuđenja, duševnih bolest i poricanja, možda je već sada serija godine.

Stand-up komičar

No tko je taj Louis C.K.? Rođen kao Louis Székely 1967. godine, počeo je svoju karijeru tijekom 90-ih pišući materijale za komičare poput Davida Lettermana, Conana O'Briena i Chris Rocka. U tom razdoblju snimio je i dva nadrealna filmića “Tomorrow Night” i “Pootie Tang”, prije nego što je, 2006. godine, dobio svoj sitcom “Lucky Louie” na HBO-u. Nažalost ili, poslije će se pokazati, možda na sreću, serija nije bila uspješna i snimljena je samo jedna sezona, točnije, 12 epizoda. Cijelo vrijeme rada za slavnije kolege Louis je nastupao i kao stand-up komičar, a u rujnu 2005. godine HBO je objavio svoj prvi polusatni specijal. Nakon neuspjeha sa serijalom “Lucky Louie” objavljuje prvi jednosatni stand-up specijal nazvan “Shameless” (2007.), a godinu poslije i “Chewed Up”, koji je svoju premijeru imao na “Showtimeu”. “Hillarious”, koji je sam producirao i snimio, osvojio je Grammya, bio je prvi film stand-up komičara koji je primljen na Sundance film festival. Njegove turneje i snimljeni nastupi “Live at the Beacon Theater” (2011.), “Oh My God” (2013.) i “Live at The Comedy Store” osigurali su mu zvjedzani status među stand-up komičarima te je bio prvi koji je rasprodao Madison Square Garden tri puta na jednoj turneji.

Pet vrhunskih sezona “Louieja”

U lipnju 2010. godine FX je počeo emitirati seriju “Louie”, koju je komičar, napisao, režirao i montirao. Već u prvoj sezoni Louis je ponudio zanimljiv, jedinstven i originalan komad televizijske zabave (iako serija nije isključivo komedija, nego savršena kombinacija komediej sa satirom i dramom), svojevrsni eksperiment, u kojemu je komičar dobio potpunu kontrolu nad svojim djelom, koje je rezultiralo sa spektakularnih pet sezona. U kojima su gostovali Ricky Gervais, F. Murray Abraham,Ellen Burstyn, Jay Leno, David Lynch, Parker Posey, Robin WIlliams i mnogi drugi. Uglavnom, ako vas je slučajno zaobišla proteklih godina - posljednja sezona emitirana je 2015. godine - toplo preporučujem, posebice, ako ste željni drukčije vrste TV zabave. Međutim, iako su “Louie” i “Horace i Pete” odlične serije, Louis C.K. je prije svega vrhunski stand-up komičar, čiji nastupi su razlog zbog kojega je i dosegnuo zvjezdani status i mogućnost da sam financira ekperiment kakav je, primjerice, već spomenuti “Horace i Pete”. Srećom, živimo u vremenu kada njegove stand-up nastupe ili samo pojedine dijelove možete gledati na YouTubeu. I smijati se do suza.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike