Novosti
PRAVOBRANITELJICA:

Manje od 500 kuna prima više od 92 tisuće umirovljenika
Objavljeno 19. svibnja, 2016.
Gotovo petina mladih niti se obrazuje, niti radi, kaže Lora Vidović

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je u srijedu da je prošle godine 92 tisuće umirovljenika primalo mirovinu manju od 500 kuna, da se gotovo petina mladih niti obrazuje, niti radi, pa im prijeti potpuna socijalna isključenost.

Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru i dalje je snažno prisutna, prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine, rekla je Vidović u Hrvatskom saboru kojem je podnijela izvješće o radu za 2015. godinu.

Upozorava i da je gotovo 38.000 stanovnika potpuno izvan sustava javne vodoopskrbe, a broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma u Hrvatskoj na razini europskog prosjeka, te da je stopa smrtnosti veća za 50 posto.

Vidović napominje da je to samo mali dio problema o kojem govori njeno izvješće koje sadrži analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i pojava diskriminacije, kao i preporuke za otklanjanje nepravilnosti.

Građani su lani, kaže, najviše primjedbi imali na rad pravosuđa pa se na svim razinama vlasti i upravljanja mora uložiti više napora u sprječavanje kršenja ljudskih prava i sloboda te diskriminacije.

Podsjetimo, Ured pučke pravobraniteljice lani je postupao u 13 posto više predmeta nego 2014. godine, te čak 80 posto više nego 2012. godine. Kako je navedeno u izvješću, najveći broj pritužbi i dalje pristiže za područje pravosuđa, a pretežno se odnose na nezadovoljstvo sudskim odlukama i dugotrajnost sudskih postupaka. “No, nepovjerenje građana i dalje postoji u gotovo svim područjima, a u povodu kojih nam se obraćaju s osjećajem nejednakosti pred zakonom”, navela je Lora Vidović u izvješću o radu u 2015. godini.

Zastupnici vladajuće koalicije pravobraniteljici predbacuju da je izostavila neke slučajeve diskriminacije, da je neke pojave apostrofirala, a neke prešutjela.

- U izvješću se ne spominje da su najdiskriminiraniji etnički Hrvati izvan domovine, ne spominje se denacionalizacija, ni činjenica da se neki ljudi još od 1945. bore za svoja prava - rekao je Željko Glasnović (HDZ). Ladislav Ilčić (Hrast) pak zamjera pravobraniteljici da problematizira korištenje usklika “Za dom spremni”, ne i onog “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, pod kojim su, kaže, također ubijani brojni građani. Miro Bulj (Most) i Marija Budimir (HDZ) ne dijele pravobraniteljičine ocjene o stanju prava nacionalnih manjina. Hrvatska u tom pogledu može biti primjer drugima, kaže Bulj, a Budimir poručuje da stanje nije ni približno kako navodi Vidović, odnosno da ona iznosi privatni stav.

Željko Jovanović (SDP) raspravu o izvješću za prošlu godinu vidi kao priliku da se stvari poprave u ovoj, pa upozorava da se pogoršala dostupnost obrazovanja i zdravstvene zaštite.

- Smanjuje se broj stipendija, a u četiri posljednja mjeseca broj pacijenta na listama čekanja povećao se za 30 tisuća - tvrdi Jovanović, i apelira na resorno ministarstvo da počne rješavati te probleme.

Dijana PAVLOVIĆ/H
NEREDOVITI ODGOVORI I IGNORIRANJE

Izvješće je nastalo na temelju pritužbi građana, informacija iz cjelogodišnje suradnje s nizom institucija i pojedinaca, obilaska terena, medijskih objava. U njegovoj pripremi podaci su zatraženi na 362 adrese, a od svih javnopravnih tijela nije ih dostavilo samo Ministarstvo zdravlja. Vidović kaže kako je sve bolja suradnja s lokalnim razinama, ali da neka nadležna tijela ne odgovaraju ažurno, ili ignoriraju postupanje pravobraniteljice, a navodi nekoliko ministarstava, Sveučilište u Zagrebu, KBC Zagreb i DUUDI.

Možda ste propustili...

U SAMOIZOLACIJI TRENUTNO 2052 OSOBE

Stožer: 62 novozaraženih

ZBOG SMJENE GOSTIJU

Moguće gužve na cestama

RAVNATELJICA ŽUPANIJSKOGA NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Pojačati kontrolu noćnih klubova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana