Regija
GORAN MAMUZIĆ:

Som kapitalac dobit će repliku u poliesteru
Objavljeno 19. svibnja, 2016.

Vezani članci

SOM KAPITALAC NA UŠĆU DRAVE U DUNAV

Sat vremena ribari se borili sa somom teškim 158 kilograma!

BELI MANASTIR - Som grdosija od 158 kilograma, dugačak 275 centimetara, kojeg su ribari PP-a Orahovica Petar Šarić i Asem Tahić ulovili na ušću Drave u Dunav, završio je u Belom Manastiru, u radionici Gorana Mamuzića, koji se izradama replika od poliestera bavi jedini u Baranji. U približno mjesec i pol dana dat će sve od sebe da izradi što vjerniju repliku impresivnog soma, koja će završiti na osječkom Poljoprivrednom fakultetu - Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

- Idućih ću dana intenzivno raditi na uzimanju otiska i šabloni. Šabloniranje traje otprilike četiri dana, nakon čega kreće izlijevanje, bojenje i ostale radnje - priča Mamuzić.

Objašnjava kako nije riječ o klasičnom prepariranju ribe već izradi replike od poliesterske smole. Tako, dodaje, uradak ostaje gotovo vječan, što kod klasičnog prepariranja nije moguće zbog tkiva koje je podložno promjenama tijekom vremena. Osim toga, dodaje, repliciranje ne zahtijeva korištenja kemijskih preparata ni raznih otrova koji preparirane primjerke štite od kukaca i ostalih nametnika.

- Nakon svih radova, replika soma težit će između 20 i 30 kilograma - kaže Mamuzić.

Ovo mu je, dodaje, najveći riblji primjerak s kojim se susreo u petogodišnjoj praksi izrade replika. Tako veliku ribu nije ni preparirao, premda se tim bavi više od deset godina.

- Dosad sam preparirao i replicirao stotinjak ribljih primjeraka. Najveći je bio som težak 55 kilograma, koji je završio na udici Željka Cesija iz Koprivnice. Ulovio ga je na jezeru Šoderici, nedaleko od tog podravskog grada - prisjeća se, kao i velikog tolstolobika izrađenog za ZŠRU Baranje, ulovljenog tijekom selektivnog izlova soma i tolstolobika iz voda Topoljskog dunavca (Puškaša). Sjeća se i prepariranja morskog psa te kajmana. Za JUPP je obrađivao zmije, žabe i guštere.

Podsjetimo, borba između ribra i kapitalnog soma trajala je 50-ak minuta. Kako je objasnio Petar Šarić, premda je zaradio ozljedu ruke, sve je dobro prošlo, a izvlačenje soma čak je bilo i olakšano jer je pri ulovu temperatura vode bila oko 14 stupnjeva pa je som bio manje aktivan i borben. Prilikom ulova, grdosija je iz utrobe izbacila šarana teškog otprilike pet kilograma. Ribari su procijenili da je som star približno 25 godina. Ivica Getto

Replika soma od

158

kilograma težit će

20 - 30

kilograma

Ribič pa preparator

Mamuzić je i sam strastveni ribolovac. Ribolovom se bavi od malih nogu, a najveći ulov su mu 15-ak kilograma težak som i kilogram lakši amur. Prepariranjem, odnosno kasnije izradama replika, počeo se baviti kada je jednu od ulovljenih riba htio sačuvati za trajnu uspomenu. Budući da je radom preparatora bio nezadovoljan, sam je odlučio prionuti na taj posao. Prvi su primjerici bili katastrofalni, ali je, kako je vrijeme odmicalo, prepariranje i repliciranje svladao gotovo do savršenstva, pa nije čudno da mu se obraćaju ribiči iz raznih dijelova Hrvatske.

Najčitanije iz rubrike