Dome slatki dome
SKANDINAVSKI STIL

Bijela boja i prirodne boje drva u samom vrhu popularnosti
Objavljeno 19. svibnja, 2016.
Nema teškog i velikog namještaja, uglavnom su to police i komode čistih linija

Skandinavski stil uživa gotovo kultni status među dizajnerima interijera, ali i običnim ljubiteljima lijepog.

Pregledavajući i brojne stranice blogera, čini mi se da je to stil u samom vrhu popularnosti. Ako bismo ga željeli opisati u dvije riječi, mislim da bi najbolje bilo: bijeli minimalizam.

Što je to u njemu toliko privlačno?

Ovaj stil, koji prevladava u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, karakterizira bijela boja (kao i bež, siva i sivo-plava) te prirodne boje drva. Prozori su visoki, bez zastora, kako bi propuštali dovoljno svjetla u dom, zbog dugih zima i kratkih dana.

Nema teškog i velikog namještaja, uglavnom su to police i komode čistih linija (tipa IKEA) i svijetlih boja: bijela, bor ili breza. Manje namještaja daje dojam prostranosti i lakoće. Podovi su najčešće masivni drveni podovi tipa brodski pod, koji može biti i obojen u bijelo ili sivo.

Poseban je naglasak na detaljima, koji su tu da inače “sterilnom” okviru daju toplinu i šarm, pa mogu biti i u nekoj živoj boji ili iz sasvim drugog stila uređenja (rustikalni stolić ili orijentalni tepih ili škrinja, shabby stolić). Vintage namještaj također se odlično uklapa u ovaj stil.

Dizajnerski detalji najčešći su u, na primjer, rasvjetnim tijelima ili nekoj fotelji ili stolici. Rasvjeta je minimalistička, često ogoljena do funkcionalnosti, pa ih u stiliziranom obliku možemo naći samo kao žarulja + grlo. Kuhinje su uglavnom moderne, čistih linija ili s natruhama rustikalnog u obliku fronti od punog drva, ali opet svijetlih boja.

Što je to u njemu toliko privlačno?

Njegova jednostavnost, prirodnost, čistoća i nepretencioznost. Stil koji plijeni pozornost!(M.Zovko, prozorudom.com)

Dizajnerski

detalji najčešći su u, na primjer, rasvjetnim tijelima ili nekoj fotelji ili stolici

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike