Regija
DINKO PERKOVIĆ, USPJEŠAN POLJOPRIVREDNIK:

Osmislite svoj posao i ne očekujte
da ćete raditi samo osam sati
Objavljeno 18. svibnja, 2016.
Nije želio ići van, već napraviti nešto na području gdje živi

ORAHOVICA – Iako mladi napuštaju Hrvatsku kako bi izvan njezinih granica sebi osigurali egzistenciju i “normalne” uvjete za život, ima i onih koji ipak ostaju i bore se, pokreću posao za sigurnu budućnost. Dobrih hrvatskih priča u kojima se ne jadikuje, ne okrivljuje sustav i država ipak ima, a jednu takvu smo pronašli u Orahovici. Istina, sjedište poljoprivrednog obrta, koji vodi 31-godišnji Dinko Perković sa suprugom Lidijom, u Martinu je kod Našica, a proizvodnja voća na deset hektara organizirana je u Orahovici. Već se godinama taj mladi poljoprivredni par uspješno nosi sa svim problemima, prodaju svoje proizvode te se dalje razvijaju i šire.

Nema problema s prodajom

Dinko je naslijedio obiteljski voćarski posao koji je njegov otac pokrenuo 1994. zasadivši prve hektare jabuka te nastavivši sa šljivama i stolnim i vinskim sortama grožđa. Dinko je iskoristio stečeno znanje i iskustvo starijih te prosudio što je profitabilno, a što ne. Svoj je obrt organizirao kako je mislio da je najbolje i 2008. okrenuo se plasteničkom uzgoju jagoda. Uspjeh nije izostao.

- Proizvodnja je organizirana na 1,5 hektara i imamo oko 55.000 sadnica jagoda. Problema s tržištem nemamo jer smo dugo u lancu prodaje, kupci su prepoznali kvalitetu naših jagoda, a prodaja je organizirana na malo. Jagode prodajemo na štandovima u Našicama i Orahovici. Ako se razumijete u posao, onda nemate problema ni s proizvodnjom ni s prodajom. No dogode se i neplanirane stvari, koje malo uspore, a bez ozbiljnijih posljedica – kaže 31-godišnji Dinko.

Na svoj posao ne gleda kao na klasičnu poljoprivredu, nego kao na poduzetništvo. Ne bježi od istraživanja i usvajanja novih znanja. U planu su novi nasadi, nove kulture i novi načini uzgoja – hidroponski, koji omogućava brzu promjenu uzgoja na određenom prostoru i u kojem nije potreban plodored.

Ustaje u 5, liježe u 2

- Ozbiljno ćemo se proširiti s jagodama, i osim uzgoja u plastenicima i na otvorenom, idemo na hidroponski uzgoj s novim sortama. Također, krećemo u uzgoj trešanja u hidroponima i bit će to jedinstvena proizvodnja u ovom dijelu Hrvatske – kaže Perković.

- Poljoprivreda je prilično zahtjevan posao, ali ako se radi pametno i planski te ako ste odgovorni, od nje se može lijepo zaraditi i živjeti, i nisam se pokajao. Međutim, prethodno je potrebno dobro razmisliti što se želi, treba imati viziju, plan i složiti stvari kako treba. Nužna je i dobra organizacija i morate biti spremni na naporan rad jer bez toga nema ništa. U sezoni mi radni dan počinje u pet ujutro, a završava dva sata iza ponoći. Svako može uspjeti, samo je pitanje koliko želite i hoćete dati sebe – kaže Dinko govoreći o formuli svojeg uspjeha.

Mladima poručuje da sami osiguraju svoju budućnost.

- Mogao sam i ja kao mnogi moji vršnjaci otići van raditi. No patriotizam i želja da nešto napravim na području gdje živim prevagnuli su. I tko god hoće nešto napraviti i stvoriti, to i može, ali treba raditi. Krenite raditi i nemojte gledati tko će vam što dati ili što će država za vas napraviti. Svi samo kukaju da nema posla. Pa nema posla kada nitko neće raditi. I zašto biste morali kod nekoga raditi? Osmislite svoj posao i nemojte raditi samo osam sati jer nećete biti uspješni. Uspjeh ne poznaje osam sati rada – zaključuje Dinko Perković.

Snježana FRIDL
Ideja i stalna edukacija ključ su uspjeha

Dinko Perković ima završenu srednju poljoprivrednu školu i ne pati što nema fakultetsku diplomu. “Htio sam nekima u obitelji dokazati da papir ne znači ništa i uspio sam. Smatram da se može učiti i u hodu i napredovati. Ideja i stalna edukacija ključ su uspjeha. Nisam požalio što sam krenuo u voćarstvo. Funkcioniramo i pozitivni smo. Svake godine investiramo u razvoj, pa smo prošle godine nabavili transportnu hladnjaču, dok skladišnu, kapaciteta 100 tona u kojoj čuvamo jabuke i šljive, imamo od 2003. godine”, ističe ovaj ambiciozni mladi voćar. Drži da se do rezultata i uspjeha može doći isključivo vlastitim radom i trudom.

Ako se razumijete u posao, nemate problema ni s proizvodnjom ni s prodajom

Planiraju hidroponski uzgoj jagoda, ali i trešanja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli