Ekonomija
4. INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Poduzeća diljem svijeta uložit će više od 900 milijardi dolara godišnje do 2020. godine
Objavljeno 17. svibnja, 2016.

Prema globalnom istraživanju PwC-a, poduzeća očekuju da će četvrta industrijska revolucija dovesti do značajnih koristi u pogledu troškova, učinkovitosti i profita; više od polovine predviđa povrat od ulaganja u roku od dvije godine, a kao najveći su izazovi istaknuti potreba za IT stručnjacima i sigurnošću podataka.

Tako se prema ovom izvješću industrijska poduzeća iz svih sektora diljem svijeta primaju posla kada je u pitanju četvrta industrijska revolucija (Industry 4.0).

Provedba tog projekta u punom je zamahu u cijelom svijetu. Otprilike trećina poduzeća već ocjenjuje svoju razinu digitaliziranosti kao visoku, a očekuje se da će ta brojka u prosjeku porasti s 33 % na 72 % u sljedećih pet godina. Lideri industrijskih poduzeća digitaliziraju temeljne funkcije u svojim internim vertikalnim lancima vrijednosti, ali i sa svojim horizontalnim partnerima u opskrbnom lancu. Usto poboljšavaju svoj portfelj proizvoda digitalnim funkcijama i uvođenjem inovativnih usluga temeljenih na podatcima. Poduzeća diljem svijeta žele na godišnjoj razini uložiti oko 5 % svog prihoda od digitalne prodaje na digitalizaciju. Sudeći po ispitanim gospodarskim sektorima, 5 % prihoda od digitalne prodaje jednako je ulaganju od 907 milijardi dolara. Veliki dio tih ulaganja bit će usmjeren na digitalne tehnologije, kao što su senzori ili uređaji za povezivanje, te na softver i aplikacije, kao što su sustavi za upravljanje proizvodnjom. Poduzeća ulažu i u osposobljavanje zaposlenika i potiču potrebne organizacijske promjene. Više od polovine tih poduzeća (55 %) pretpostavlja da će amortizirati taj trošak u roku od dvije godine. To su rezultati PwC-ova globalnog istraživanja „Industry 4.0: Building the digital enterprise” koje je provedeno u više od 2000 poduzeća iz devet gospodarskih sektora u 26 zemalja.

Ispitani menadžeri procijenili su da će se tijekom tog prijelaza troškovi smanjivati u prosjeku za 3,6 % godišnje, a prihodi povećavati u prosjeku za 2,9 % godišnje. U apsolutnim vrijednostima, riječ je o 421 milijardi dolara uštede troškova i istodobnom povećanju prihoda od 493 milijarde dolara.

„Poduzeća očekuju da će digitalizacija donijeti goleme koristi i sukladno tome ulažu velike iznose. Naše je istraživanje pokazalo da se taj prijelaz događa u svim ispitanim zemljama u jednakoj mjeri, a ne samo u industrijaliziranim zemljama”, rekao je Reinhard Geissbauer, partner u Strategy&, koji je dio PwC-ove mreže u Njemačkoj, odgovoran za usluge povezane s četvrtom industrijskom revolucijom.

„Čak i da se ostvari samo polovina očekivanja koja se odnosi na četvrtu industrijsku revoluciju, to će u nadolazećih pet godina temeljito promijeniti konkurentsko okruženje.” Po završetku te transformacije uspješna industrijska poduzeća postat će istinski digitalna poduzeća u čijoj su srži fizički proizvodi unaprijeđeni digitalnim sučeljima i inovativnim uslugama temeljenima na podatcima. Ta digitalna poduzeća surađivat će zajedno s kupcima i dobavljačima u industrijskim digitalnim ekosustavima. Z.Rupčić

Problem je nedostatak interne digitalne kulture

Ispitana poduzeća smatraju da problem u provedbi četvrte industrijske revolucije nije toliko kupnja potrebne tehnologije koliko nedostatak interne digitalne kulture, vizije i osposobljavanja, kao i nedostatak stručnjaka. Primjerice, gotovo 40 % ispitanih poduzeća oslanja se na analitičku stručnost pojedinih zaposlenika, no nemaju specijalizirane odjele za analitiku podataka. „Razumno je izgraditi u poduzeću pouzdanu stručnost na području analitike podataka i digitalizacije. Za uspješnu provedbu strategija četvrte industrijske revolucije nije dovoljno da se prikupljanje i procjena podataka prepušta pojedinačnim stručnjacima”, izjavio je Reinhard Geissbauer. „Kako bi mogla te podatke iskoristiti za donošenje odluka, poduzeća trebaju imati zbirke podataka, algoritme i preporuke za praktične aktivnosti koje su pripremili stručnjaci.”

Najčitanije iz rubrike