Regija
LANI 317 BARANJSKIH OSUĐENIKA RADILO ZA OPĆE DOBRO

U Baranji kaznu odrađuju koseći, pomažući zidarima, dijeleći pomoć
Objavljeno 18. svibnja, 2016.
Najveći broj kažnjenika radio je u belomanastirskom Crvenom križu

BELI MANASTIR - Općina Darda, Baranjska čistoća d.o.o., Općina Jagodnjak, Vijeće romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, HCK - Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, Općina Kneževi Vinogradi, Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir i Općina Popovac institucije su i ustanove u Baranji u kojima osuđenici na rad za opće dobro odrađuju svoju kaznu. Kaznu im određuju sudovi, ali uvjete određuju i nadzor provode probacijske službe. Baranjske osuđenike u spomenute ustanove i institucije poslao je osječki Ured za probaciju, koji je za osobe s područja Baranje lani zaprimio 317 predmeta.

Probacija je, inače, uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela. Tijekom uvjetovane slobode probacijski službenici provode nadzor i stručnim postupcima utječu na rizične čimbenike kod počinitelja kaznenog djela u cilju resocijalizacije i reintegracije počinitelja u zajednicu.

- Od ukupnog broja zaprimljenih (baranjskih, nap.a.) predmeta u provedbi je njih 56, od čega se 50 odnosi na radove za opće dobro - ističu u Ministarstvu pravosuđa, te dodaju kako su, od preostalih predmeta, po dva predmeta vezana uz nadzor uvjetnog otpusta, uvjetne osude s posebnom obvezom te izvješća. Svi ostali su izvršeni.

Najvećem broju osuđenika rad za opće dobro izrečen je zbog počinjenja kaznenih djela kao što su krađa, teška krađa, prijetnja, zlouporaba opojnih droga, prikrivanje i izazivanje prometne nesreće. Rad za opće dobro ponekad ne utječe, “ne opameti” osuđenike, pa se dio njih vraća na posao za koji nisu plaćeni.

- Među osuđenicima ima recidivista. Od ukupnog broja zaprimljenih predmeta njih 124 odnosi se na osuđenike koji su zbog kaznenih djela dva ili više puta bili pod nadzorom probacijske službe - objašnjavaju u Ministarstvu. Najveći broj baranjskih osuđenika na rad za opće dobro kaznu je odradio u belomanastirskom Gradskom društvu Crvenog križa.

- Neki od njih kod nas borave i po četiri mjeseca - kaže Juliana Vurm, zamjenica ravnatelja belomanastirskog GD CK, napominjući kako ti ljudi obavljaju razne poslove, od podjele humanitarne pomoći do košnje trave. Budući da se nedavno radilo na obnovi zgrade Crvenog križa, pomagali su zidarima, a uključuju se i u akcije koje provodi GD CK. Vurm ističe kako rade po osam sati dnevno, dok su vikendom slobodni.

- Izuzev jednog slučaja, moram reći da smo zadovoljni. Pošteno odrade svoj posao i mnogo nam znače - naglašava.

I maloljetnici koji se ogriješe o zakon odlaze na rad za opće dobro, koji je, dakako, prilagođen životnoj dobi. Njima se bave sudovi za maloljetnike i centri za socijalnu skrb.

Ivica GETTO
ZBOG UNIŠTAVANJE PROMETNIH ZNAKOVA - RAD U CESTINGU

U protekle četiri godine na području Hrvatske bilo je više od 3000 slučajeva optužbi na rad za opće dobro. Struka tvrdi kako se ovakvom sankcijom ostvaruje bolja rehabilitacija osuđenika, smanjuje pritisak na zatvorski sustav, te ostvaruju značajne financijske uštede. Povećao se i interes zajednice te probacijska služba raspolaže mrežom od približno 1000 pravnih osoba i tijela javne vlasti u kojima se izvršava rad za opće dobro. Jedan od najpoznatijih hrvatskih osuđenika, bivši ministar Petar Čobanković, u Caritasovoj je pučkoj kuhinji gulio krumpire kako bi odslužio jednogodišnju kaznu radom za opće dobro. Baranjska javnost sjeća se i presude belomanastirskog Općinskog suda, čiji je sudac svojevremeno vandalima koji su uništavali prometne znakove naložio rad za opće dobru u - Cestingu, gdje su, između ostalog, postavljali prometne znakove.

I maloljetnici koji se ogriješe o zakon odlaze na rad za opće dobro

Radi se osam sati dnevno, vikend je slobodan

124

predmeta odnose se na recidiviste, koji su više puta bili pod nadzorom probacijske službe

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike