Novosti
NOVCA IMA, ALI RAZMINIRANJE STOJI

HUP traži promjenu sustava razminiranja
Objavljeno 18. svibnja, 2016.

Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja, koja djeluje unutar Hrvatske udruge poslodavaca i okuplja tvrtke koje zapošljavaju više od 50 posto ukupno zaposlenih pirotehničara, smatra da sustav razminiranja treba hitno mijenjati. Takav, loš i nefunkcionalan, sustav, poručili su poslodavci, ugrožava tvrtke koje se bave razminiranjem, zaposlene, ali i građane koji žive uz razminirana područja. Traže izmjenu Zakona o protuminskom djelovanju, ali i promjenu sustava imenovanja Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje.

“S postojećim Zakonom o protuminskom djelovanju i prema sadašnjim prijedlozima podzakonskih akata znatno bi se usporio proces razminiranja i on se sigurno ne bi mogao završiti do 2019., kao što je planirano”, naglasio je Željko Romić, član Izvršnog odbora HUP - Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja.

Kao posljedica sadašnjeg lošeg stanja u sustavu dolazi do apsurdne situacije - za 2016. godinu predviđeno je rekordnih 509 milijuna kuna za razminiranje, ali se natječaji ne raspisuju. “Novca ima, ali se na razminiranju ne radi. Većina tvrtki nema posla, čime je ugrožen njihov opstanak, kao i egzistencija pirotehničara”, rekao je Zdenko Sokač iz HUP-a.(V.T.)