Osijek
12. QUADRILLA U OSIJEKU

Nakon plesa, osječki maturanti tijelima formirali riječ “Kohorta”
Objavljeno 17. svibnja, 2016.
Vulin: Ovo je prekrasan prizor, quadrillu ćemo organizirati i dogodine!

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

S prvim taktovima francuskog dvorskog plesa quadrille svih 2930 maturanata iz Osijeka, Đakova, Našica, Valpova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca dvanaestu godinu za redom označili su kraj svoga srednjoškolskog obrazovanja. Osječko-baranjska županija još se jednom pobrinula da se na jednome mjestu odmah po završetku posljednjeg školskog sata okupe svi završni razredi i zaplešu četiri plesne figure quadrille i peti ples uz Freedom, američkog repera Pittbulla.

Tradicionalno, u osječkoj Županijskoj ulici zaplesali su maturanti iz svih osječkih srednjih škola, a potom su svojim tijelima formirali riječ "Kohorta" koju je zajedničkom fotografijom ovjekovječio osječki fotograf Marin Topić. Cijeli su događaj sa balkona Hrvatskog narodnog kazališta pratili predstavnici Županije te agencije Koncert, ali i Davor Marčetić iz Plesnog kluba "D&D" koji godinama podučava maturante kako bi ples u konačnici što uspješnije završio. Među okupljenima bio je i dožupan Dragan Vulin koji nije krio zadovoljstvo što je još organizacija uspjela.

Analizirajući učinke quadrille tijekom godina koja je ove godine stajala oko 250.000 kuna, kaže, projekt je u potpunosti opravdao svoje postojanje pa Vulin najavljuje kako će i 2017. godine Osječko-baranjska županija organizirati 13. ples maturanata. Inače, Županija je ovoj generaciji maturanata priredila i iznenađenje za kraj dana – koncert županjskog benda Opća opasnost, uloživši tako, prema riječima Snježane Staščik, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, dodatan napor kako bi priuštila maturantima da im ovaj dan ostane nezaboravan. Staščik je naglasila da je ovo jedan kulturan i civiliziran način da se maturante izvede na pravi put, a u čemu oni doista uživaju.

Nakon što je Topić ovjekovječio ovogodišnji slogan, maturanti su krenuli na lijevu obalu Drave, a prethodno su im čestitali roditelji, braća, sestre, djevojke, mladići i brojni prijatelji na uspješnom kraju jednog lijepog životnog razdoblja.

Marija MIHELIĆ
Dožupan kao maturant ipak nije plesao quadrillu

Promatrajući sa balkona HNK ples maturanata dožupan Vulin, kako je naknadno rekao, sa nostalgijom se prisjetio svog posljednjeg dana sredjoškolskog obrazovanja. Te 2005. godine quadrilla je bila tek pilot projekt.

Projekt je tada pokrenut, no nažalost, ja nisam zaplesao quadrillu. Išao sam u Elektrotehničku školu gdje su uglavnom dečki i gotovo nije bilo djevojaka pa nam ples nije bio ni ponuđen. Žao mi je što nisam mogao sudjelovati, no iznimno se radujem što se projekt nastavio i održao do danas, rekao je Vulin.

- Ovo je prekrasan prizor! Mislim da je ovo jedan doista dobar projekt u organizaciji Osječko-baranjske županije jer su svi maturanti uključeni, okupljeni na jednome mjestu i plešu, zabavljaju se i slave na ovaj način kraj svoga srednjoškolskog obrazovanja. Svima njima želim svu sreću i zdravlje, ali i da uspiju u onome što su naumili, bilo da je to pronalazak radnoga mjesta ili daljnji nastavak školovanja. Volio bih da velik dio njih ostane u Osijeku i da ne moraju ići dalje raditi, odnosno studirati, a posebno seliti izvan granica naše lijepe domovine, poručio je Vulin.

Inače, ovogodišnji slogan kojeg su svojim tijelima ispisali maturanti nije slučajnost, već je tako odlučeno, kaže Staščik, kako bi se jedinom slavonskom nogometnom prvoligašu dala potpora.

- Naš je zajednički stav da NK Osijek koji ima novoga vlasnika dobije na ovaj način vjetar u leđa i svakako im želimo pobjedu, poručila je pročelnica. Snježane Staščik, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike