Kultura
KULTURNA SURADNJA KINE I EUROPE

Osječanka Jasminka Mesarić u Kini zastupala hrvatske lutkare
Objavljeno 18. svibnja, 2016.

U Pekingu je održan Forum o suradnji u području kulture između Kine i zemalja srednje i istočne Europe koji se održava u Garden Expo Parku. Među predstavnicima 16 europskih zemalja bila je i pomoćnica ministra kulture RH Iva Hraste Sočo, ali i Osječanka Jasminka Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra UNIMA-e.

U fokusu je Foruma bila suradnja Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, a u panel-raspravama u nekoliko se dana razgovaralo o aktualnim događanjima u područjima glazbe, plesa, kazališta, dječjih kazališta i vizualnih umjetnosti.

Forum se održavao u sklopu inicijative Kina + 16, a Hrvatsku su, uz pomoćnicu ministra i Jasminku Mesarić, predstavljali i ravnatelj baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis, dekan ADU-a u Zagrebu Borna Baletić te viša stručna savjetnica u Službi za međunarodne kulturne odnose Iva Mostarčić. Predstavnici Hrvatske sastali su se sa zamjenikom ministra kulture NR Kine Dongom Weijem - objavilo je Ministarstvo kulture na svojim službenim mrežnim stranicama.

Na Forumu su se susreli profesionalci iz područja koja su u fokusu - vizualne umjetnosti, kazalište, glazba, dječja kazališta i ples - te zajednički sudjelovali u nizu panel-rasprava kao moderatori i govornici. Osim stvaranja novih mreža za lakšu suradnju umjetnika, profesionalaca i institucija posvećenim ovim granama kulture i umjetnosti, dogovoreni su i novi projekti. Njihova će realizacija biti prigoda za intenzivniju suradnju u bliskoj budućnosti između hrvatskih i kineskih ministarstava kulture, institucija i umjetnika.(N.Vek.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike